Kluge-féle kékfestőüzem

Ipari műemlék
textilipari üzem
kékfestő üzem
Pápa Körzeti Földhivatal
A ház udvarában kékfestő múzeum, egykori Kluge-féle Kékfestőüzem, barokk, 18. sz. Átalakítva.
külső leírás:
Jellege: A műemléki üzem az utcafronton elhelyezkedő neoreneszánsz épület (1869) udvarában áll. A telek végében, a Tapolca patak partján áll az emeletes gyárépület. A modern kialakítású múzeumépület az utcai épülethez csatlakozik, ennek pincéjében szintén régi üzemépület. A Tapolca túlsó partján áll az 1903-as gyárbővítés eredménye, a földszintes üzemszárny.

Leírás: Az utcai épület hátsó szárnyának pincéje oszlopra támaszkodó harántdongával, illetve pillérre támaszkodó hevederes csehsüvegboltozattal fedett, benne lóvontatású mángorló.
A főépület a telek végében áll. Két alacsony szintje felett magas, szárító padlástér. Háromtengelyes külső homlokzatait falsávok élénkítik, a nyílások szegmensíves záródásúak. Déli homlokzatához csatlakozik a külső lépcsőház, tetőzetén külső, fa, szárító függőfolyosó. Oromzatos oldalhomlokzatai díszítetlenek. Tört nyeregtető, cserépfedés.
Középfolyosós földszintje bal oldalát végig a küpaszoba foglalja el, melyet hevederes harántdonga fed. Ebben a teremben állnak a kelme festésére szolgáló kádak. A folyosóról jobbra járóhidas fűtött szárító, valamint dongaboltozatos feketekonyha nyílik.
Az egyterű, húzott-íves lépcső visz az emeletre, melyet gerendás födém fed. Három szoba mellett a földszinti szárító légtere található itt. Belső lépcső visz a felső szintre.
A padlás egyterű, hatalmas, magas helyiség, mely a ruhák szárítására szolgált, melegtartó, alulról fűthető téglapadlóval. Nyitott fedélszékkel fedve, azon két járóhíd.
A Tapolca túlsó oldalán lévő földszintes üzemhez kis mosóhíd vezet. A félnyeregtetős, belül poroszsüvegboltozattal, illetve fagerendákkal fedett üzem öt helyiségből áll, mindegyikben az eredeti géppel.

A Fő utcai épületen sok vakolat sérülés van, a lábazati rész rossz állapotú.

gimnázium (0.049 km)