Pápa Körzeti Földhivatal
Lakóház, romantikus, 1874. Bővítve a 19. sz. végén.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, nyugati oldalán két hosszabb, keleti oldalán egy rövidebb hátsó szárnnyal épített, kétemeletes, hosszan elnyúló homlokzatú, romantikus stílusú (neogótikus) iskolaépület.

Külső: 2+1+2+1 - 2+3+2+2+2+3+2 tengelyes homlokzatát a földszint felett mérműdíszes párkány osztja, a második emelet felett kétrészes főpárkány zárja, frízében mérműdísszel. A homlokzatot rombusz és virágdíszes lizénák osztják, melyek felett a párkányok golyvázódnak. Ablakai mindhárom szinten egyenes záródásúak, tört szemöldökkel, a második emeleten fogrovatos könyöklővel. A bal 4-5. és a jobb 8-9. tengelyben a nyolcszög három oldalával záródó, szalagkeretes kapu, kerékvetőkővel.
Udvari homlokzata előtt teraszos udvar, mivel az egykori sarokbástya helyén áll az épület. A nyugati szárny egyemeletes, átalakított. A középső szárny a legnagyobb, hattengelyes, a terasszal együtt négyszintes. Keleti szárny rövid, kétszintes. Az utóbbi két épületszárny által kialakított udvari homlokzat ablakai szegmensívesek.
Nyeregtető, cserépfedés, a szárnyakon kontyolt nyeregtető.

Belső: Nyugati kapualja kétszakaszos hevederes csehsüvegboltozatos, majd egy poroszsüvegboltozattal fedett szakaszból indul balra az udvari folyosó. Az épületszárny utcafronti helyiségei dongaboltozatosak, a hátsók poroszsüvegboltozattal fedettek.
Nyugati kapualja háromszakaszos, pilaszterekről induló hevederes csehsüvegboltozattal fedett. A főépület udvari folyosós, melyhez egy traktus utcai szobasor csatlakozik, a földszinten jórészt boltozva (hevederes csehsüvegboltozat), az emeleten síklefedéssel. A hátsó középső épületszárny középfolyosós, síklefedésű szobasorokkal, a terasz szintjén boltozott helyiségekkel.

Nagyon szépen felújított, kitűnő állapotú, gyönyörű épület.

gimnázium (0.052 km)