Cisztercita rendház

kolostor
Pápa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, volt cisztercita rendház, barokk, 18. sz. Átalakítva késő eklektikus stílusban a 19. sz. végén.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, északi oldalán szabadon álló, a délin zártsorú beépítésű, U alaprajzú, egyemeletes, barokk lakóépület, melynek udvari szárnyai három oldalról utcára nyíló udvart kereteznek.

Külső: Utcai homlokzata a két udvari szárny vége s az ezeket összekötő kerítésfal és kapu alkotja. A két rövid szárnyvég megegyező kialakítású, kéttengelyes, tagozott övpárkány osztja, mellvédsávval, a homlokzatát háromrészes főpárkány zárja, szélein kváderezés. A falakat lizénák tagolják, ebben ülnek a tagozott szalagkeretes ablakok, az emeletiek könyöklővel, a földszinten részben ajtóvá alakítva.
A két épületszárny között kerítésfal, közepén váll- és záróköves, kosáríves, kőkeretes kapu, kerékvetőkővel, hullámos oromzattal.
Udvari homlokzatának jellegzetes eleme a mindhárom oldalon körbefutó, kőkonzolokon nyugvó függőfolyosó, pálcaráccsal, bekötővasakkal. Földszinti nyílásai szalagkeretesek, az emeletiek keretezetlenek.

Belső: Földszinti bolthelyiségei fiókos dongaboltozattal illetve hevederes csehsüvegboltozattal fedettek. Mindkét oldalszárnyban van lépcsőház, az emelkedőben dongaboltozattal, a pihenőben csehsüvegboltozattal fedve.

változatlan

iroda-üzlet (0.056 km)