Uradalmi bérház

Pápa Körzeti Földhivatal
Lakóház, egykori uradalmi bérház, copf, 1790 körül.
külső leírás:
Jellege: A Győri út és a Török Bálint utca sarkán, szabadon álló, egyemeletes, téglány alaprajzú, késő barokk (copf) sarokház.

Külső: Háromtengelyes Győri utcai, illetve héttengelyes Török Bálint utcai homlokzata hasonló kialakítású. Földszintjén végigfutó, magas szemöldökpárkány, a homlokzatokat állókonzolokkal alátámasztott tagozott övpárkány osztja, háromrészes főpárkány zárja, mely az emeleti ablakok végigfutó szemöldökpárkányával esik egybe. Földszintjét erőteljes vízszintes vakolatsávozás tagolja, az ablakok könyöklősek mellvédjükön, szemöldökükön faltükör. Emeleti ablakai szalagkeretesek, könyöklősek, mellvédjükön és szemöldökükön faltükör. Mindkét homlokzata bal szélső tengelyében vaknyílások.
Hátsó homlokzata héttengelyes, övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. Középső tengelyben előrelépő, magasabb lépcsőház. Mellette zárókődíszes árkádok egyike az épület bejárata. Valamikor déli, négytengelyes homlokzata is teljesen szabadon állt, ma erősen takart.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Hátsó tornáca csehsüvegboltozatos, ebből indul balra a háromkarú, húzott-íves lépcsős, egyterű lépcsőház. A földszinten fiókos dongaboltozatos helyiségek, kéttraktusos elrendezésben. Emelete egyenes lefedésű, udvari folyosós-szobasor elrendezésben, a folyosón elfalazott árkádok nyílásai láthatók.
Pincéje három szakaszból áll: két rövidebb, csehsüvegboltozatos rész között hosszú, dongaboltozatos helyiség.

Jó állapotban levő épület.