Ramasetter-ház

Tapolca Körzeti Földhivatal
Ún. Ramasetter-ház, barokk, 17-18. sz. Átalakítva eklektikus stílusban a 19. sz. második felében.

A város leghíresebb polgármesterének szülőháza ez az épület, ami eredetileg barokk stílusban épült, ám később felújították, és átépítették eklektikus stílusban. Ramasetter Vince 1806-tól egészen haláláig élt ebben a házban, 1878-ig. Édesapja a Németalföldről származik, és ennek megfelelően követve a hagyományokat kékfestő lett belőle. Később foglalkozott bortermeléssel, és kereskedelemmel is, melynek következtében kádár műhelye is volt. 1846-ban és 1855-benm hozott létre alapítványokat a diákok támogatására (először a iparostanoncoknak, másodszor a reáliskolának). A város sokat köszönhet neki, hiszen vagyonának nagy részét a városra áldozta. Emellett számos intézményt alapított, például óvodát, öregek otthonát is. Tiszteletére iskolát és utcát neveztek el róla, valamint a Mártírok utca 1-es szám alatt találjuk az Őt ábrázoló szobrot.