József Attila szülőháza

József Attila szülőháza.
Jelleg:
Hattengelyes utcai homlokzatát neoreneszánsz vakolatarchitektúra tagolja. A sávozott földszinti falban könyöklőpárkány húzódik, a földszint felett két részes övpárkány, az emelet felett három részes főpárkány. A bal szélen nyílik a kétszárnyú kapu (eredeti szárnyakkal), az ablakok füles keretűek, a földszintieket maszkos zárókövek díszítik, az emeletieket háromszögű timpanonok, és füzérdíszek hangsúlyozzák.
:
Zártsorba épített, egyemeletes, U-alaprajzú ház, a szomszédos, Gát u. 5. sz. házzal közös, függőfolyosós udvarral, a bal oldali tengelyben levő bejárattal.U-alaprajzú, egyemeletes épület zártsorú beépítésben. A szomszédos Gát u. 5. sz. alatti lakóházhoz úgy csatlakozik, hogy udvaraik egy teret alkotnak. Két traktusos utcai szárnyát nyereg-, egy traktusos udvari szárnyait félnyereg tető fedi.

6 tengelyes utcai homlokzatát neoreneszánsz vakolatarchitektúra tagolja. A sávozott földszinti falban könyöklőpárkány húzódik, a földszint felett két részes övpárkány, az emelet felett három részes főpárkány. A bal szélen nyílik a kétszárnyú kapu (eredeti szárnyakkal), az ablakok füles keretűek, a földszintieket maszkos zárókövek díszítik, az emeletieket háromszögű timpanonok, és füzérdíszek hangsúlyozzák.

Szép a felújítás, az udvar is kellemes hely. A kiállítást érdemes megnézni.

középiskola (0.168 km)