Tapolca Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
A Kossuth u. 72-74-76-os számú épületek egybeépültek. Három egybeépült ház körül objektumunk az első.
Utcafrontos beépítésű, az utcára merőlegesen elhelyezett téglalap alaprajzú épület, náddal fedett nyeregtetővel, tégla kéményfejjel. A homlokzatok világosszürkére festettek, nyíláskeretelései fehérek.
Tükrös kialakítású főhomlokzata többszörösen ívelt vonalú, barokkizáló oromzattal van lezárva, orommezejében két félkörívvel lezárt, szalagkerettel övezett, lőrésszerű ablak van elhelyezve. A bal oldali hosszú homlokzaton három zöldre festett fakeretes, hatszemes ablak nyílik, valamint egy szegmentíves kávájú modern faajtó. A homlokzat ide eső részét fehér függőleges sáv választja el a következő épület homlokzatrészétől. A jobb oldali hosszú homlokzaton a főhomlokzat felől két téglalap alaprajzú, fehér szalagkeretes, zsalugáteres ablaktáblákkal ellátott ablak van, mellette két félkörívvel megnyíló tornác látható, alacsony, falazott mellvéddel. A tornác kétszakaszos, téglapadlós, gerendás meszelt síkfödémes.
Mélyen a telek végében áll a házrészhez tartozó téglalapos alaprajzú, náddal fedett nyeregtetős présház és pince. Többszörösen ívelt vonalú oromzatok, íves záródású, zsalugáteres szellőzőablakokkal. Udvari homlokzatán jobbról zsalugáteres, kétszárnyú ajtó nyílik, balról modern, magasabb zsalugáteres ajtó és ablak látható. A bal oldali helyiség a présház, a jobb oldali a pince.

Az igen szép épület állapota nem változott.

Istálló (0.044 km)