Két Oroszlán fogadó

Régi
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
fogadó
rövid leírás:
Volt Két Oroszlán fogadó, emeletes, klasszicista sarokház, id. Zitterbarth Mátyás, 1816-1818, hátsó földszintes szárnyak 1840.
külső leírás:
Jellege: Három oldalán szabadonálló, emeletes, téglalap alakú belső udvar köré épült ház, hátsó szárnyai földszintesek. ÉK-i tájolású.

Külső:
Főhomlokzata: a Kálvin térre néz, öttengelyes. A földszint köríves tagolású, magas lábazat fut rajta körbe. A szalagkeretes ívek vállvonalában csonkapárkány húzódik. A Félköríves kapu a középső tengelyben nyílik. Az épület ÉK-i, bal sarkán, a párkány alatt egyenes lezárású, átlósan lemetszett átjáró nyílik. A sarkon téglalap alakú pillér áll. Az átjáróban egyenes záródású üzletajtó található. A pillér felett félköríves, szalagkeretes falmező van. A két oldalsó tengely enyhén előreugrik. Az átjárótól jobbra, a párkány alatt kis, egyenes záródású ablak nyílik, felette kisebb félköríves mezővel. A kapu másik oldalán is ez a tagolás, itt a sarkon egy vasajtó nyílik. A kapu egy faltükörben helyezkedik el, mellette sávozott a vakolat. Az osztópárkány tagozott, egyenes vonalú.
Az egyenes záródású emeleti ablakok egy igen keskeny, a homlokzaton végigfutó könyöklőpárkányon sorakoznak. Felettük kis, fekvő téglalap alakú faltükrök láthatóak. Az ablakok a rizalitokon szalagkeretesek, a középső mellett egy-egy fekvő kőoroszlán látható. A középrészen sávozott a vakolat, az eresz erősen előreugrik.
A K-re eső, Ráday utcára néző oldalhomlokzat huszonkilenc tengelyes. D-ről földszintes szárny csatlakozik hozzá. Az ablakkialakítás ugyanolyan mint a főhomlokzaton. A földszinten egyenes záródású üzletajtók sorakoznak, szemöldökmagasságukban szalag fut végig a homlokzaton. Felettük félköríves lezárású faltükrök vannak. A középső tengely szélesebb, a földszinten lévő ajtó félköríves, faltükörben nyílik. A sarokátjáró felett két ablak látható, a jobb oldali vak. Átellenben az első két tengely is rizalitot képez, a harmadik ablak is vaknyílás.
A hátsó, földszintes részt szintén sávozott vakolat borítja, tizenegy tengelyes, széles, szegmensíves nyílások tagolják.
A hátsó, Török Pál utcai homlokzat (D-re) tizenhét tengelyes, a magas lábazat felett egyenes záródású ablakok sorakoznak. Egyenes záródású faltükrökben nyílnak, tagozott fejezetű falpillérek között. A jobb sarok (K-re) sávozott. A negyedik, kilencedik és tizennegyedik tengelyben félköríves ajtók nyílnak. A tíz-tizenegyedik és a tizenharmadik tengelyben vakablak van. A tizenkettedik tengelyben keskeny, félköríves benyílás található, a tizenhatodik tengelyben félköríves ajtó nyílik.
Nyeregtető, zsindelyfedés.
:
Trapéz alakú telken csatlakozó beépítésű ház. Kálvin téri 5 tengelyes szárnya, és a Ráday utcai 29 tengelynyi épületrész egyemeletes. A Török Pál utcai és a Ráday utcai hátsó szárnyak földszintesek. A főhomlokzat közepén félköríves kapu, felette kőoroszlánok. A Kálvin téri és a Ráday utcai homlokzaton a földszinti nyílások felett félköríves, az emeletiek felett téglalap alakú faltükrök vannak. A Török Pál utcai homlokzat pilaszteres tagolású. Konzolos-kőlemezes függőfolyosó az udvaron.
A 18. századi eredetű fogadót 1816-1818 között Ranner Mátyás építtette át id. Zitterbarth Mátyás terve szerint. A Török Pál utcai szárny 1840-ben épült.
Eredetileg fogadó- és lakóépület. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem működik benne.

Jó állapotú erősen elbazárosodott épület.