Csonkatorony, avasi templomrom

Rom
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
Tapolca Körzeti Földhivatal
Csonkatorony, avasi templomrom. Római kori épület felhasználásával román stílusú, 13. sz.
:
Réhely (Révhely) közelében, szabadon álló, tört kőből (bazalt) készült templomrom. A négyszöges hajóhoz valamivel szűkebb, egyenes záródású szentély, és a nyugati homlokzat előtt középtorony csatlakozik. A hajó északkeleti részéhez négyszöges sekrestye kapcsolódik. A templomból csak az alapfalak maradtak, kivéve a teljes magasságig álló nyugati homlokzatot és a hozzá nyugat felől csatlakozó tornyot.
A templom bejárata a déli oldal nyugati részén nyílt. A hasábos diadalívpillérek a templomtérbe behúzottak. A torony földszintje négyszöges alaprajzú, ide a nyugati és a déli oldalon lévő félköríves nyílások vezetnek. Félköríves dongaboltozattal fedett. Az emeletek nyolcszöges kialakításúak, az átmenet kő prizmákkal megoldott. A torony a nyugati részen közvetlenül a földszint fölött, míg a keleti részen a templom nyugati oromzatához kapcsolódva csak az első emelet fölött vált nyolcszögesbe. A második emeleten, négy fő oldalon ablakok nyílnak. Az északi négyszöges, a többi háromszöges záródású. A torony nyolc oldalú kő sisakkal fedett.

A templom egy gondozott kis ligetben van, jó állapotban találtam.

Présház (0.253 km)