Domonkos kolostor és templomtorony maradványa

Rom
LAKÓÉPÜLET
kolostor
rövid leírás:
Domonkosok egykori kolostorának és temploma tornyának maradványai, 13-15. sz., új épületbe foglalva.
:
A kolostor keleti szárnya a sziklaplató vonalat követő varfalhoz támaszkodik. A káptalanterem és a sekrestye XIV. sz. végi - XV. sz. eleji, keleti bővítményei a sziklaplató kiugrásán állnak. A kolostorszárny északi részének keleti, kváderekből rakott homlokzatát két támpillér erősíti. Ezen épületrész alatti, sziklába vágott pincéből szegmentíves ajtó vezet a várlejtőn lévő kertbe. A templom hajójának északi oldalához vaskos, négyszöges, kváderekből emelt nyugati torony csatlakozik. A kétemeletes középkori részére nyolcszöges, modern magasítást emeltek, mely oldalanként hosszú, keskeny, álló téglalapos ablakokkal megnyitott. A torony egyszerű, rézsűs lábazata a nyugati homlokzat közepén megszakad, itt tört kővel elfalazott nagyméretű kapu nyílt egykor. Az elfalazott nyilasban szűkebb és jóval alacsonyabb, kosáríves, újkori, szinten elfalazott kapu helyezkedik el. A torony nyugati homlokzatán látható Mátyás bautzeni emlékművének másolata. A torony emeletei a keleti oldalon rézsűs kávájú, félköríves ablakokkal, a nyugati oldalon kétosztatú, függönyíves, mérműves ablakokkal megnyitottak. A második emelet keleti ablakának záradéka háromkaréjos betétű. A nyugati oldali ablakok kimatagos kerettagozása a vállnál és a záradékban áthatja egymást. Az emeletek sarkait homorlatpárral övezett pálcatagos saroktagozás díszíti. Az első és második emelet között profilalt osztópárkány van, mely áthatja a pálcás saroktagolást. A torony keleti oldalán, a középtengelytől kissé balra vasbetonból rekonstruált csigalépcső található, mely részben a vaskos toronyfalba mélyed.

Nincs változás az állapotában