Római katolikus templom, várfalak és kálvária

Pápa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, várfalak és kálvária. A vár középkori. A templom barokk, 1753-1759. Berendezés: mellékoltárok, szószék, rokokó, 1760 körül. Főoltár, copf, barokk, 18. sz. második fele.

A település központjában egy kisebb magaslaton állt a középkorban Ugod vára, amiből mára csak néhány falmaradvány maradt meg.
Nagyon részletes leírás a várról és a később a helyén épült római katolikus templomról található Ugod Község Honlapján. / http://www.ugod.hu/tortenet/ugodvara.html
A fatemplom helyett 1753-ban kezdték tervezni a jelenleg is álló templomot. A tervező személye ismeretlen, de egyesek szerint az Esterházyak családi építésze, Franz Anton Pilgram volt, míg mások Fellner Jakabot tartják a tervezőnek. Esterházy Ferenc által kezdett építkezést - a sok falusi templomot emeltető - Esterházy Károly egri püspök fejezte be 1759-ben.
A templom történetén kívül érdekes szemelvények, írások is olvashatók a templomról a község honlapján.
A templom körüli kálváriát eredetileg 1888-ban építették. Képei nem képviseltek különösebb értéket, 1986-ban Pfilf Éva domborműveire cserélték őket. A templom nyugati fala mellett Krisztus és a két lator keresztre feszített alakja látható.