Károlyi György-féle bérház

bérház
Kétemeletes, neoreneszánsz sarokház, Ybl Miklós, 1875.
Jellege:
Saroktelken álló, É-i és Ny-i tájolású, két emeletes, trapéz alaprajzú, három belső udvart közrefogó bérház.

Külső:
A Ráday utcai homlokzat hét tengelyes. A két szélső enyhén előreugrik. A vakolat sarokarmírozott, kváderezett. A szélső tengelyek szélesebbek.
A földszint magas lábazaton emelkedik, félköríves faltükrökben félköríves nyílások tagolják. A vállvonalban csonkapárkány fut végig. A kapu enyhén előreugrik, kőkeretes, felülvilágítós. Tükrös törzsű, közepükön üres tondóval díszített, tagolt fejezetű pilaszterek keretezik. A félkörív tagolt, a zárókő íves, volutás. Az ívmezőkben indadísszel keretezett koszorúk láthatóak. A tojássoros osztópárkány a kapu felett enyhén előreugrik.
Az első emeleten keskeny könyöklőpárkány fut körbe. Az ablakok könyöklődísze: íves gyámok közt fonatos dekoráció. A nyílások szalagkeretesek, egyenes záródásúak. A zárókő hangsúlyos, íves, volutás kialakítású. Mindezt sima keret övezi, a szemöldökpárkány íves, volutás gyámokon nyugszik, alatta gyöngysor húzódik. A szemöldökdísz tükrös kialakítású. A rizalitokon az ablakok háromszögű timpanonnal egészülnek ki.
A következő szintet egy rozettasoros, keskeny könyöklőpárkány választja el az első emelettől. Az ablakok szalagkeretesek, íves zárókővel. A rizalitokon az ablakok két-két sima törzsű, tojásfejezetes félpillér elé ugranak ki. A főpárkány fogrovatos, volutás-leveles gyámokkal. A gyámok és a fogrovat közt tojássor húzódik.
Az Erkel utcai homlokzat tizennégy tengely szélességű, a szélső axisok enyhe kiülésű rizalitot alkotnak. A kiképzés ugyanolyan, mint a Ráday utcai homlokzaton. A hatodik és kilencedik tengelyben a földszint előreugrik, az emeleti ablak háromszögű timpanonos. A hatodik tengelyben a leírt tükrös pilaszterekkel keretezve nyílik a kosáríves kapu. Záróköve hangsúlyos, ék alakú kövek tagolják az ívet. A kilencedik tengelyben hasonló keretben nyílik egy félköríves ablak.
A két timpanonos ablak könyöklői dupla gyámokon nyugszanak, rozettás nyakú, tojássoros fejezetű pilaszterek keretezik. A timpanont fogrovat és gyöngysor díszíti.
:
Zártsorba épített kétemeletes sarokház három udvarral. Az Erkel utcai bejárat vezet az itteni földszintet és első emeletet elfoglaló palotába és annak - a bejárat felől és szemben loggiás - udvarába. A másik két - függőfolyosós - udvar körül, illetve a palota fölötti emeleten voltak a bérlakások.
Tervezte Ybl Miklós.
.