Rosos-kúria

Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Irodák, volt Rosos-kúria, klasszicista, 1813-1817. Átalakítva.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, keleti oldalán szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes, klasszicista épület.

Külső: 1+2+3+2+1 tengelyes homlokzata oldal- és középrizalitokkal tagolt, a homlokzatot tagozott övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja. Földszinti ablakai félkörzáródásúak, a rizalitokon levők fülkében ülnek. A középrizalit középtengelyében egyenes záródású kapu, eredeti kapuszárnyakkal. A kapu két oldalán kannelúrázott dór oszlopok kovácsoltvas korlátos erkélyt tartanak. Emeleti ablakai végigfutó könyöklőpárkányon ülnek, a rizalitokon lévők félkörzáródásúak, gerendás-íves kialakítású, végigfutó szemöldökpárkánnyal. A rizalitok közti ablakok egyenes záródásúak, keretezetlenek. A középrizalit felett keretezett timpanon.
Oldalhomlokzata héttengelyes, övpárkány és emelet könyöklőpárkány osztja. Ablakai egyenes záródásúak, keretezetlenek, az első két tengelyben vaknyílások.
Udvari homlokzata átalakított, valamikor tornácos lehetett, egy árkádnyílás nyoma látszik.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kapualja hatszakaszos, pilaszterekről induló hevederes csehsüvegboltozattal fedett. A negyedik szakaszból balra indul álmennyezetes folyosó az oldalszárnyba. Jobbra indul a háromkaros, emelkedőben dongaboltozattal fedett, feljebb egyterű lépcsőház. Földszinti helyiségei hevederes csehsüvegboltozattal fedettek. Az emeleten mindkét szárny középfolyosós, átalakított, síkfödémes.

Az épület állapota jó, de a vakolat és festés felújításra vár.

Balassa-kúria (0.037 km)