Püspöki jószágkormányzóság

közigazgatási épület
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Eötvös Károly Megyei Könyvtár, volt püspöki jószágkormányzóság, neogótikus, 1901-1902. Tervezte: Schmahl Henrik.
külső leírás:
Jellege: Az egykori Püspök-kert déli sarkában, szabadon álló, bővített U alaprajzú, egyemeletes, historizáló (neogótikus) épület, jelenleg könyvtár, művelődési ház.

Külső: 12 (1+2+2+4+3) tengelyes főhomlokzatát lábazati (könyöklő) párkány, övpárkány, első emeleti könyöklőpárkány osztja, fonatdíszes főpárkány zárja, mely felett mérműves korlát látható. A homlokzatot fiálékban végződő, nyolcszögű falpillérek tagolják a fenti tengelyszámú szakaszokra. A földszint kváderezett falmezejében tagozott szalagkeretes ablakok ülnek, a bal 4-5. tengelyben csúcsíves záródású, fogsordíszes kapu, kerékvetőkővel. Emeleti ablakai mérműves kialakításúak, melyek négyszögű, oszlopos keretben ülnek. A vakolással is kiemelt 2-3. illetve 6-9. tengely felett csúcsíves oromzatok, előbbiben címer, utóbbiban játszó puttókat ábrázoló sáv felett csúcsíves záródású pergolában Madonna gyermekével és Ker. Szt. Jánossal dombormű. A homlokzat jobb szélén hengeres faltorony, mely két alacsony emelettel a homlokzat fölé emelkedik, felső szintjén mellszobros galéria, felette cikkelyes toronysisak.
Oskola utcai (nyugati) oldalhomlokzata négy tengelyben folytatja a főhomlokzat tagolását, majd alacsonyabb, ám hasonlóan egyemeletes, hosszan elnyúló (15 tengely) hátsó szárnnyal bővül (későbbi). Ennek legjellegzetesebb elemei a kis csúcsíves záródású ablakok, illetve a bástyaszerű mellvéd. Az épületszárny északon befordul, s héttengelyes, hasonló tagolású szakasszal zárja az épületet, melynek legvégén hengeres testű torony áll.
Keleti oldalhomlokzata háromszintes, jellegzetessége az első három tengelyben lévő hálóboltozatos loggia, a negyedikben lévő erkély és oromzat, valamint az épületszárny végén látható nyitott terasz.
Udvari homlokzata keleten árkádos kialakítású, délen a kapualj mellett gótikus kápolnákra (támpillérek) emlékeztető épületrész áll. A főépület hátsó, díszes oromzatát a nyugati épületszárny takarja. Modern kialakítású épületrészek.
Jobbára nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kapualja síklefedésű, melynek gerendái kosfejes konzolokon nyugszanak, alatta vakárkádsor.
A főépület kéttraktusos, átalakított, az oldalszárny udvari folyosós kialakítású. A csatlakozó épületszárnyak helyiségeinek némelyike boltozott.

2011.12.26 11:56 Torja állapot: 5 - koordináta: N 47° 5,429' E 17° 54,401' - pont: 8

Kiváló állapotú épület, 1995-ben a felújítást Debreczenyi János, akkori városi főépítész, később Dióssy Lászlót váltó polgármester "vezényelte le".

Színészház (0.020 km)
Koma-kút (0.037 km)