Megújulásunk támogatója:  

Megyeháza

azonosító:
10647
törzsszám:
4679
szélesség (lat):
N 47° 5,500'
hosszúság (lon):
E 17° 54,495'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
közigazgatási épület
eredeti típus:
megyeháza
megye:
Veszprém
helység:
helyrajzi szám:
5035
település KSH kódja:
11767
földhivatal:
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
(Megyei tanácsház), volt megyeháza, eklektikus, 1886-1887. Irodaház.
külső leírás:
Jellege: Szabadon álló, kétemeletes, körülépített udvaros, téglány alaprajzú, historizáló hivatalépület.
Külső: Főhomlokzata 1+3+3+3+1 tengelyes, enyhén kiugró sarokrizalitokkal, s erőteljesen előrelépő kocsialáhajtós középrizalittal. Földszintje kváderezett, emeletenként párkányok osztják, háromrészes, konzoldíszes főpárkány zárja. A főhomlokzat sarkain armírozás.
A középrizalit földszintjén, középső része kissé előrelép, rajta három magas, félkörzáródású árkádnyílás. A középső rész emelete római korinthoszi féloszlopokkal és pillérekkel tagolt, köztük a nagyterem három nagy, félkörzáródású ablaka, melyek felett allegorikus nőalakok szobrai. Az oszlopszékek közeiben balluszteres erkély. A rizalit két szélén aediculában allegorikus szobrok. A rizalit felett keretezett timpanon, benne két szárnyas géniusz között az építés időpontját, 1886-ot mutató pajzs, csúcsán két puttó a vármegye címerét tartja. Az oromzat mellett a főpárkány felett kőbábos mellvéd, a sarkokon obeliszkekkel.
A főhomlokzat szélső részeinek földszinti ablakai pilaszterkeretezésűek, félkörzáródásúak. Az első emeleti ablakai egyenes záródásúak, balluszteres mellvéddel, háromszögű oromzattal, a sarokrizalitokon féloszlopos-architrávos kialakítású, konzolokon nyugvó erkélyekkel. A második emeleti ablakok pilaszterkeretezésűek, félkörzáródásúak. E faltagolás az oldalhomlokzatok első tengelyébe is befordul.
1+12 tengelyes oldalhomlokzatai valamint 1+13+1 tengelyes hátsó homlokzata azonos tagolású. Földszinti ablakai pilaszteresek, félkörzáródásúak, zárókődíszesek. Első emeleti ablakai egyenes záródásúak, egyenes szemöldökkel, az övpárkány és a végigfutó könyöklőpárkány között táblázatos mellvéddel. Második emeleti ablakai végigfutó könyöklőpárkányon ülnek, pilaszteresek, félkörzáródásúak, zárókődíszesek.
Udvari homlokzata földszintjén keretezetlen, félkörzáródású nyílások, könyöklővel. Első és második emeleti ablakai egyező kialakításúak: az ablakok könyöklői és az övpárkány között faltükör, a végigfutó szemöldökpárkány az ablakok félkörzáródása felett átívelve zárókődíszes. Modern padlástéri ablakok.
A tetőn rácsozat, csúcsok, díszes padlásablakok. Cserépfedés.
Belső: A keresztboltozatos kocsialáhajtóból három (középen magas, félkörzáródású, oldalt egy-egy kőkeretes, egyenes záródású, szemöldökös, felülvilágítós) kapubejárat nyílik. Kapualja ötszakaszos, háromhajós, toszkán pillérek tartják a kocsibehajtó fiókos dongaboltozatos, illetve a gyalogbejáró hevederes csehsüvegboltozatát. A negyedik szakaszból jobbra indul a díszlépcsőház, mely kétkaros, s kazettás dongaboltozattal fedett, az első emeleti díszes, pilaszteres faltagolású, egyenes lefedésű előcsarnokba, majd tovább, a második emeletre vezet.
Az épület mindhárom szinten udvari folyosós kialakítású, melyhez egytraktusos hátsó szárnya kivételével két traktus csatlakozik. A földszinti folyosó szegmensdongás, az első emeleti folyosó poroszsüvegboltozattal fedett. Az irodák síkfödémesek.
Az első emeleti előcsarnokból nyílik a két szint belmagasságú díszterem (Szent István terem), melynek falait korinthoszi pilaszterek tagolják, a zenekari erkélyt korinthoszi oszlopok tartják, ennek gerendáját hermák tartják, síkmennyezete kazettadíszes. Díszített üvegablakok.
A kapualj ötödik szakaszából, illetve az oldalsó és a hátsó szárnyakban egyszerű lépcsők vezetnek az emeletekre. Padlástér beépítve.

Állapotjelentések

2011.08.13 19:26 Torja állapot: 5 - pont: 7

Szép, rendezett környezetben álló, kifogástalan állapotú épület.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

irodaház (0.057 km)
Lakóépület (0.112 km)
Lakóépület (0.119 km)
Lakóépület (0.121 km)
Lakóépület (0.121 km)
Kapuváry-ház (0.122 km)