Gazdasági épület

Agrár műemlék
raktározási létesítmény
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Lakóház, volt püspöki gazdasági épület, barokk, 1760 körül.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, szabadon álló, az utcavonalon földszintes, a kert felé emeletes, hosszúkás téglány alaprajzú, barokk épület.

Külső: Utcai homlokzata tagozatok nélküli, közepén egyenes záródású, keretezett kapu.
Oldalhomlokzatai csonkakontyoltak, mindkét véghomlokzaton kéttengelyes kialakításban.
Kétszintes kerti homlokzata földszintjén szabálytalan kiosztású nyílások, a bal harmadik tengelyben modern kialakítású kapu. Emeletét szabálytalan kiosztásban nyolc ablak töri át. Az egykori vakolatarchitektúra (lizénák között kialakított, lesarkított, mélyített falmezők; zárókődíszes, kötényes, szalagkeretes ablakok) már csak (még) nyomokban látható.
Csonkakontyolt nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Földszinti helyiségei boltozottak, részben donga-, részben fiókos donga-, részben hevederes csehsüvegboltozattal fedve. Az emeletre vezető lépcsőház egykarú. Az emeleti helyiségek egytraktusos elrendezésűek, egykori gerendás födémjüket betonra cserélték.

A hely és helyzete változatlan az előző jelentés óta.

Nyárilak (0.113 km)