Pósa-ház

Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
(Bank) Lakóház, ún. Pósa-ház, copf, 1793.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, egyemeletes, középudvaros, téglány alaprajzú, későbarokk (copf) lakóépület.

Külső: 3+3+3 tengelyes főhomlokzatát kétrészes főpárkány zárja, a középrizalit három egyenlő részre osztja. Földszinti ablakai vízszintes vakolatsávozású falsíkban ülnek, könyöklősek, egyenes záródásúak, egyenes szemöldökük alatt füzérdísz. A szélső ablakok átalakítva. Középső tengelyben felülvilágítós, egyenes záródású kapu, eklektikus kapuszárnyakkal.
Emeleti ablakait stukkódíszes lizénák választják el, a szélső ablakok könyöklősek, egyenes záródásúak, meredek timpanonos, rozettás szemöldökeik alatt füzérdísz. A középrizalit emeleti ablakai hasonlóak, szemöldökük íves kialakítású, benne füzérdíszes koszorú. A középső tengelyben három konzolpáron nyugvó, kidomborodó erkély, kovácsoltvas korláttal, az egyenes záródású és szemöldökű, füzérdíszes erkélyajtó felett füzérdíszes váza. A középrizalit felett ötrészes attika-felépítmény: két-két törpepillér tartotta váza között ciszter címereket ábrázoló középrész, rajta a szélső vázákba vezető füzérdíszt tartó puttók.
Középudvara három illetve kéttengelyes oldalakból áll. Alsó szintjén körben kosáríves, beüvegezett árkádsor, az emeleti hosszabb oldalon ablakok, rövidebb oldalon nyitott tornác.
Hátsó homlokzata kilenctengelyes, mindkét szinten szalagkeretes ablakokkal.

Belső: A bejárati középtér dongaboltozatos, melyből jobbra és balra egyaránt kolostorboltozatos terek nyílnak, jelenleg egybenyitva.
Az épület északi szárnyában található a lépcsőház, mely négykarú, az első kar után egyterű, rozettás stukkódíszes, pilasztertagolásos. Az épület mindkét szinten udvari folyosós elrendezésű. A földszinti folyosó dongaboltozatos, a helyiségek hevederes csehsüvegboltozatosak.

Az épület általános állapota jó,
de már több helyen látszik a karbantartás szükségessége: