Kerti ház

Egyéb építmény
egyéb
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Kerti ház, klasszicista, 1830 körül.
külső leírás:
Jellege: Nagy telek belsejében, szabadon álló, teraszlépcsőként kialakított támfalba foglat, az alsó kert szintjéhez viszonyítva emeletes, négyzet alaprajzú, klasszicista kerti lak.

Külső: A két kertszint határán álló támfal szögben megtört, félkörzáródású fülkék tagolják, rajta pilléres korlát fut végig, sarkában körcikk alaprajzú, dór oszlopos-félköríves támaszú, tükrös mellvédes terasz.
A támfalba foglalt kerti lak déli, főhomlokzata mindkét szinten pilaszterkeretezésű, háromnyílásos, dóroszlopos, gerendás loggiával fordul a Séd kanyarulata felé, a két szintet tagozott övpárkány választja el. Az oszlopok téglafalazatúak, lábazatuk, fejezetük vöröskőből készült.
A felső szint keleti és nyugati homlokzata hasonló kialakítású, félköríves szemöldökű, egyenes záródású ablak és bejáró tagolja.
Északi homlokzata tömörfalas, felette keretezett, háromszögű timpanon.
A csonkapárkány felett lesarkított, zsindelyes, manzárdos sátortető emelkedik, rajta kis gomb.

Belső: A földszinti, nyitott részt kétszakaszos hevederes csehsüvegboltozat fedi, belül falfülke.
Az épülettől jobbra, a támfalban dongaboltozatos folyosó indul, mely befordul az épület mögött.
Az emeleti loggia síklefedésű, falában két fülke, oszlopok közti vasrácsában KI monogram. Az itt nyíló szoba síkfödémes, benne kandalló.

2009.03.19 13:24 docy73 állapot: 3 - pont: 5

Nem hiszem, hogy bármi történt itt december óta. De én statikailag viszonylag rendben látom az épületet, ezért mertem 3-ast adni. A kémény nagyon tetszik. Valóban egyedi a fekvése. Koncertek, nyári vigasságok helyéül szolgálhatna. Vajon a bulldogos cég a terület tulajdonosa? Furcsa alakú a telek, ezért nehezen mondható meg.

Major (0.124 km)
Nyárilak (0.133 km)