Kerti ház és pincelejárat

Egyéb építmény
egyéb
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Kerti ház és pincelejárat, klasszicista, 1837.
külső leírás:
Jellege: A Pajta u. 12. szám kertjében, a feltöltött udvar sarkában, magas támfal tetején, szabadon álló, a mélyen fekvő kert felé néző, téglány alaprajzú, kétszintes klasszicista kerti építmény.

Külső: Udvar felőli homlokzata sarkain két dór falpillér, a közöttük lévő falsávot ívsorral összekötött dór pilaszterek tagolják. A kétrészes főpárkány felett keretezett félkörzáródású ablakkal áttört, keretezett timpanon zárja a homlokzatot.
Jellegtelen déli oldalhomlokzatán nyílik a bejárat, melyhez a hátsó homlokzatig nyúló pajta csatlakozik.
Keleti, bokrokkal benőtt homlokzata alsó szintjén pillérekkel-architrávval határolt falsíkban félkörzáródású, kőkeretes kapunyílás, zárókövén 1837-es évszám. Felső szintje két, egymás mögött elhelyezkedő falsíkból áll. Mindkét falsík közepén gyémántmetszésű vállköves, zárókődíszes, szalagkeretes, félkörzáródású ablak. Az elülső falsík sarkain dór pilaszterek, a párkány felett keretezett, szélesebb timpanon, a hátsó falsík felett keretezett meredekebb timpanon.

Belső: Udvar felőli bejárata hevederes csehsüvegboltozatos, zárókődíszes falfülkékkel tagolt előtérbe vezet, innen balra indul a pincébe vezető lépcső. A pince előtere dongaboltozatos.

Irodalom: Korompay: Veszprém. Bp. 1957. 228-29. p.

Megjegyzés: A telek hátsó részén, a falazott kerítésbe foglalva, a kert hajdani középső útjának lezárásaként kétszintes, teraszos kialakítású klasszicista díszarchitektúra maradványai állnak. Alsó részén egykor két féloszlop között félköríves bejárat nyílt a földszinti kis helyiségbe, s a teraszra talán húzott-íves lépcső vezetett a földszint két oldalán. Ezek a kőfalazatú részek romos állapotban vannak jelenleg, a növényzet benőtte. Az emeleti architektúra csupán egy téglafal, valamivel jobb állapotban: a timpanonnal fedett falmező fülkéjét pilaszterekre támaszkodó gerendás-íves hármasnyílás tagolja.

2009.03.19 13:32 docy73 állapot: 2 - pont: 5

Sajnos nem emlékeztem a fenti leírásra, ezért a pincelejáróra koncentráltam. Be tudtam menni az udvarra, jobb oldalon szükséglakások vannak, benépesülve. A pincelejárat romos állapotban van, kevés megmenthető rész látszik.

Major (0.024 km)
lakóház, iroda (0.034 km)