Római katolikus, volt piarista templom

r.k. szerzetesrendi templom
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k., volt piarista templom, klasszicista, 1823-1833. Megújítva 1901-ben. Berendezés: öt oltár, klasszicista, 1840 körül.
külső leírás:
Jellege: Utcasorból kissé hátralépő, a rendházhoz kapcsolódó, északi oldalán szabadon álló, nyugati tornyos, félkörzáródású, klasszicista homlokzatú, későbarokk belső terű templomépület.

Külső: Főhomlokzatának középső része portikusz-szerűen kissé előrelép, háromrészes, fogazott főpárkányát négy, copf jellegű ión oszlop tartja, közülük a két szélső teljesen szabadon áll. Az oszlopok között nyílik az egyenes záródású, volutás díszű, egyenes szemöldökű, tagozott szalagkeretes kapu, felette pedig tükrös falmezőben ülő félkörzáródású, keretezett ablak. A főpárkány felett vázákkal díszített attika, felirata:
D. O. M.
HONORIBUS B. MARIAE V. ET S. EMERICI
A templomhajó homlokfalának szélein hatalmas falpillérek állnak, a középső rész tagozataiból a főpárkány és az attika is ezek felett folytatódik. Vázadíszes attikája íves oromzattal kapcsolódik a kétemeletes, négyzetes alaprajzú toronytesthez. A torony alsó szintje pilaszterkeretezésű, faltükrös középrészén oválisablak. A szintet háromrészes párkány kapcsolja a felső, rövidebb oldalhosszúságú emelethez, melyet félköríves harangablakok törnek át. A szint főpárkánya felett alacsony bádogsisak, gomb és kereszt látható.
Oldalhomlokzata tagozatok nélküli, félkörzáródású ablakok törik át.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: A szegmensdongás toronyalj, s a hevederes csehsüvegboltozatos karzatalj után jutunk templomtérbe: az erőteljes fejezetű pillérek és háromrészes fő párkány tagolta templomfal fölé a hajóban kétszakaszos hevederes csehsüvegboltozat borul, a szentélynégyszög fölött ovális alaprajzú csegelyes, laternás kupolaboltozat. A bejárat felett kidomborodó, ballusztrádos mellvédű karzat. A hajó mennyezetén freskódísz: az első boltmezőben az "Engedjétek hozzám jönni a kisdedeket" -jelenet Jézus életéből, a második boltmezőben Kalazanci Szent József és Szűz Mária találkozása látható. A hajó oldalfalai előtt négy klasszicista oltár (ión pilasztereken támaszkodó háromrészes párkány, felette timpanon), a középképeken Mária, valamint a Jó pásztor, ill. Kalazanci Szent József valamint Pirotti Boldog Mária Pompilius ábrázolása. A diadalív jobb oldalán későbarokk (copf) jellegű szószék.
A szentélyben klasszicista főoltár (kettős korinthoszi pilléreken támaszkodó háromrészes párkány, felette íves oromzat, kereszttel), középképére a templom védőszentjét, Szent Imrét festette Bucher Ferenc. Az oltár feletti félkupolán az ítélkező Krisztus látható.

Jó állapotú a templom, minimális hibákkal.