Ipartestületi székház

egyéb szolgáltató létesítmény
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Irodák, egykori ipartestület székház. A régi várfal felhasználásával épült késő barokk, 1811-1814. Tervezte: Tumler Henrik. Homlokzatán fülkében Szt. Flórián-szobor 1788-ból.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, ívben hajló homlokzatú, U alaprajzú, egyemeletes, későbarokk (copf) épület, mely követi az utcaszint több mint két méteres emelkedését.

Külső: 2+2+2+2+2+2+1 tengelyes utcai homlokzatát tagozott övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja. Földszinti ablakai szalagkeretesek, bal negyedik illetve hetedik tengelyben váll- és záróköves, kőkeretes kapu, kerékvetőkővel, melyek eredetileg a tűzoltókocsik számára készültek, ma elfalazva, ablakkal. Az ötödik-hatodik tengelyben vízszintes vakolatsávozásos falszakasz, három fülkével, a középsőben Szt. Flórián szobrával.
Emeleti ablakai egyenes záródásúak, kettesével, A-B-C-B-A-B-A rendszer szerint ismétlődve, kiugró-visszalépő falszakaszokon ülnek. Az első ablakpár (A) tükrös mellvédű, könyöklős, íves szemöldökén csepp-, és füzérdísszel, felette a párkány konzoldíszes. A második ablakpár (B) cseppdíszes könyöklős, egyenes szemöldöke füzérdíszes, a főpárkány fogsordíszes felette.
A harmadik ablakpár (C) tükrös mellvédű, tört szemöldökkel, konzolos főpárkánnyal. E két ablaktengely felett tört íves oromzatú attika, melyen vázák és puttók láthatók, rajta városi címerek, az Ipartestület címerei, valamint disztichonos-kronosztikonos (1813) felirat:
VÁROS(I?) POLGÁROK PÉNZÉN/ ÉPÜLE FÖL E HÁZ
ITT TÜZI PUSZTÍTÁS VÉDELEM / ESZKÖZE ÁLL
Utolsó tengelyben vakablak.
Az épület udvara szűk, feltöltött, a várfal tövében az emelet szintjéhez csatlakozik, falát ma beüvegezett árkádsor tagolja.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Egykori kapualjai hevederes csehsüvegboltozatosak, a földszinti termek is hasonló lefedésűek, jórészt átalakítva. Új bejáratok. Emeletére egykarú egyenes lépcső vezet fel, az udvar felöli dongás folyosóról nyílnak a szobák.

Változatlanul jó állapotban van.

Várkapu (0.008 km)