Tűztorony

közigazgatási épület
tűzvédelmi épület
tűztorony
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ún. tűztorony, régebbi nevén vigyázó torony, a középkori várfal egyik bástyájára épült 1814-1817-ben Tumler Henrik tervei alapján.
külső leírás:
Jellege: A várfal vöröskő falazatú körbástyája tetején szabadon álló, későbarokk (copf) toronyépület.

Külső: A toronytest alsó része kör alakú, rozettás homorlatok osztják négy részre. E négy rész szélén kváderezés, tetején copf füzérdísz. Bejárat az északi oldalon nyílik. A déli oldalon a torony falában magasan elhelyezett emléktábla:

DEUS EST FORTITUDO.
RENOVATA 1817.

Kis párkány felett faragott, szima-tagozatos konzolokon nyugvó, kovácsoltvas korlátos, bekötővasas erkély vezeti be a négyzetes alaprajzú felső részt: a sarkokon ívesen visszametszett falsíkokat csepp-, és rozettadíszes pilaszterek keretezik, közöttük dór pilaszteres, zárókődíszes, félkörzáródású harangablakok, az északi oldalon ajtónyílásként.
A háromrészes órapárkány felett íves sisak az építés idejét feltüntető évszámmal (1814), majd ballusztrádos erkély után többrészes, gombos lezárás következik, magyar címerrel koronázva.

Belső: A bejárat után csigalépcső vezet az erkélyre.

A Tűztorony alapja IV. Béla idejéből származik, akkor őrtoronynak szánták, és egészen a török idők végéig védelmi célokat szolgált. Az 1801-es földrengés után újjáépítették a tornyot, mely 48 méteres magasságával lehetővé tette a tűz állandó figyelését. A biztonság érdekében az akkori polgárok állandó toronyőrt is alkalmaztak, akinek éjjel-nappal vigyáznia kellett a várost. A tűztorony átépítési tervét Tumler Henrik készítette, ennek alapján készült el a mai formája 1811. és 1817. között. A copf stílusú réztorony órája minden egész órakor Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza, de negyedóránként is üt.
Forrás: Veszprém Város hivatalos turisztikai portálja.
Állapota kifogástalan, gondozott.