bérház
Kétemeletes, késő klasszicista ház, Diescher József, 1842.
külső leírás:
Jellege: Zártsorú beépítésű, ÉK-i tájolású, kétemeletes, központi belső udvar köré épült téglalap alaprajzú bérház.

Külső:
Kétemeletes, 9 tengelyes, a 3-7. tengelyig enyhén kiemelkedő rizalit tagolja. Magas, szalagszerű könyöklőpárkánnyal lezárt lábazata van, egyszerű alagsorablakokkal tagolva. Az első tengelyben ajtó nyílik.
Az egyenes záródású kapu az 5. tengelyben nyílik, az alagsori szinten sima törzsű falpillérek keretezik. A kapuszárnyak fából készültek, régiek. A könyöklőpárkány megszakad, kicsit feljebb, a kapu szélességében szalagpárkány húzódik, mely felett egyenes záródású, keskeny, függőlegesen sávozott törzsű pilaszterekkel keretezett, lapos kiülésű szemöldökkel díszített ablak található. A kapu mellett emelkedő, magas, keskeny, függőlegesen sávozott törzsű pilaszterek fogják keretbe a középső falsávot.
Az első emelet többi ablaka (a középsőnél valamivel alacsonyabban helyezkednek el) a már leírt pilaszterekkel keretezett. Tükrös fríz felett húzódó, egyenes vonalú szemöldökpárkánnyal záródnak. Az osztópárkány tagolatlan. A második emeleten keskeny könyöklőpárkány fut végig. Az ablakok az első emeleten lévőkhöz hasonlóak, méretük viszont nagyobb. A homlokzatot csonkapárkány zárja.
:
Zártsorba épített, U-alakban magasföldszint+egyemeletes ház. A telek hátsó felén U-alakban csatlakozó épületszárnyak eltérő szintmagasságúak és háromemeletesek. Az utcai szárny udvari homlokzatán három szintes oszlopos loggia, a mellvédeken csúcsíves törpegalériák. Az udvari szárnyak függőfolyosósak.
Építtető Kronberger Ferenc. Tervező Diescher József.

A lakóház homlokzata továbbra is piszkos, ráadásul két helyen is nagy kiterjedésű vakolathiány látható. Egyetlen pozitívum, hogy a falfirkákat nagyrészt eltávolították. A rácson át be tudtam tekinteni a belső udvarba is, ami viszont hangulatos és szép.