Havranek-ház

Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Lakóház, ún. Havranek-ház, barokk, 1775. Levéltár.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, téglány alaprajzú, egyemeletes barokk lakóépület.

Külső: Hattengelyes főhomlokzata szögben megtörve követi az utca vonalát. A homlokzatot lapos övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. Az ablaktengelyek elosztásánál három sűrű és két ritka ablakközt figyelhetünk meg. Ablakai mindkét szinten egyenes záródásúak, szalagkeretesek, zárókődíszesek.
A jobb második tengelyben szegmensíves záródású, szalagkeretes, zárókődíszes kapu, kerékvetőkővel. A bal harmadik tengelyben egyenes záródású, béléskonzolos, felülvilágítós, zárókődíszes, vöröskő-keretes kapu, a felülvilágító záradékán 1775-ös évszám.
Udvari homlokzata héttengelyes, a főhomlokzattal megegyező tagozatokkal díszített. A gyalogkapu itt szegmensíves záródású.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: A gyalogkapu után hevederes csehsüvegboltozatos folyosó, az erről nyíló helyiségek hasonló boltozásúak. A folyosón található pincelejáratok ajtóin eredeti vasalások, a pincék dongaboltozatosak. A folyosót kis átjáró köti össze a kétszakaszos hevederes csehsüvegboltozattal fedett kapualjjal. A folyosóról jobbra nyílik a húzott-íves lépcső, emelkedőben dongaboltozattal, a pihenőben csehsüvegboltozattal fedve. Az emelet síkfödémes.
Modern kialakítású tetőtér.

Szép, gondozott, hibátlan állapotú épület.