Piarista rendház

kolostor
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház és levéltár, volt piarista rendház, barokk, 1769. Tervezte: Tiethardt József. Bővítve: 1884-1892 között. Földszintjén a régi könyvtár fakapuzata 18. sz.-i.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, déli oldalán szabadon álló, a piarista templommal együtt középudvaros, egyemeletes, barokk épült, melynek szögben tört homlokzata követi az utca vonalát.

Külső: Legkorábban épült, déli homlokzata hattengelyes, tagozatlan övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. Az ablakok minden oldalról (alul lábazatos) falsávokkal keretezett mezőkben ülnek, tagozott szalagkeretesek, egyenes záródásúak, könyöklővel, zárókődísszel, az emeleten tükrös köténnyel.
Az utcai homlokzat egykorú, három déli tengelye a fentiekhez hasonló kialakítású. A jobb második tengelyben mindkét szinten festménydíszes fülkék: alul Kalazanci Szt. Józsefnek megjelenik Mária, miközben gyermekeket tanít, felül pedig Szt. Anna Máriát tanítja olvasni.
A jobb harmadik tengelyben egyenes záródású, kőkeretes kapu, háromszögű timpanonnal. Az utcai homlokzat négy északi tengelye hasonló kialakítású, emeleti ablakai felett egyenes szemöldökkel.
Udvari homlokzata a külsővel megegyező tagozású, északon a templom falához kapcsolódik.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kapualja az udvari folyosóra nyílik, melyet mindkét szinten fiókos dongaboltozat fed. A földszinti és az emeleti helyiségek is hasonló lefedésűek. Az alsó szint dél-keleti sarkában található az egykori refektórium, melyet hat fiókos kolostorboltozat fed. Bejárati ajtaja egyike a három, megmaradt, míves faragású ajtónak.
Modern padlástér-beépítés 1987-ből.

Jelentős vakolathibák az alsó részen.