Tejfalussy-ház

Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Lakóház, ún. Tejfalussy-ház, barokk, 1772. Egyházművészeti?
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, déli oldalán visszalépő utcai homlokzatú lakóház, mely nyújtott, szabálytalan alaprajzú, historizáló jellegű utcai földszintes szárnyból, és erre merőleges, háromszintes, téglány alaprajzú nyugati, barokk szárnyból áll.

Külső: Utcai homlokzata historizáló, a kváderezett falsíkot közös ívvel összefogott kettős ablakok törik át, ívsoros párkánya felett fiatornyos pártázat. Bal szélső tengelyben félkörzáródású, mérműves felülvilágítós kapu.
Nyugati homlokzata eredeti, középkori várfalon emelkedik. A homlokzat 2+2+2 tengelyes, középrizalitos kialakítású, háromszintes. Az alsó szint közepén kőkeretes, félkörzáródású, felülvilágítós kapu. A középső szint ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, könyöklővel, tükrös szemöldökdísszel. A szint felett tagozott övpárkány fut körbe. A felső szint ablakai ehhez hasonlóak, a rizalit ablakai egyenes szemöldököt kapnak. A homlokzatot háromrészes főpárkány zárja. A rizalit felett háromszögű timpanon, melynek kiegyensúlyozását a homlokzat szélein lévő kváderezett lizénák jelentik, melyek felett a főpárkány golyvázódik. A homlokzat előtti teraszon kalandos sorsú, barokk Kálvária-csoportozat áll.
A földszintes szárny udvari homlokzata jellegtelen, a hátsó szárnyon szabálytalan kiosztású szalagkeretes nyílások.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Múzeummá alakítva.