Dravetz-ház

Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Lakóház, ún. Dravetz-ház, barokk, 1769-1775. Átalakítva. Vendégház (konferenciatermek).
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, U alaprajzú, egyemeletes, barokk lakóépület.

Külső: Utcai homlokzata 2+2+2 tengelyes, középrizalitos. A homlokzatot tagozott övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja, szélein tükrös pilaszterek keretezik.
Az oldalsó tengelyek földszintje vízszintes vakolatsávozású, az egyenes záródású ablakok szalagkeretesek, köténnyel, könyöklővel. Emeleti ablakai szalagkeretesek, szegmensívesek, könyöklőjük alatt tükrös mellvéd, íves szemöldökük zárókődíszes.
A középrizalit keretezett földszintjén a kosáríves, kőkeretes, kerékvetőköves kapunyílást sugarasan osztott béléstagozat keretezi (jellegzetes fellneri motívum). A kapu záradékán díszes címer, alján 1773-as évszám, a keretező írásszalagon felirat:
IOS.DRAVECZ ABB.B.M.V.DE.
C.E.W.LECT. 1773 VAL.WESZPR.
A rizalit emeletének oldalain fugázott saroktagozatok húzódnak meg, ablakai a szélsőkkel megegyeznek, a főpárkány konzoldíszes.
Hattengelyes (2+2+2) nyugati homlokzata a várfal szélén emelkedik, tagozása a főhomlokzatéval megegyező, de a földszint egységes kialakítású.
Udvari homlokzata négy falsíkból áll, melyek nyugatról rendre 2+2+2+5 tengelyes. Földszinti ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, könyöklővel. Emeleti ablakai a tagozott övpárkány felett tükrös mellvédesek, szegmensívesek, szalagkeretesek, könyöklővel. Kétrészes főpárkány.
Modern kialakítású tetőtéri ablakok.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kapualja egy nagy hevederes csehsüvegboltozatból áll. Az épület udvari folyosós kialakítású. Földszinti helyiségei különféle boltozatokkal (kolostor, fiókos donga, hevederes csehsüveg) fedettek.
Lépcsőháza az északi szárnyban található, háromkarú, egyterű s erősen átalakított.
Emeleti helyiségei síkfödémesek, az udvari folyosóhoz utcai teremsor kapcsolódik.