Megújulásunk támogatója:  

Református lelkészlak

azonosító:
10719
törzsszám:
10748
szélesség (lat):
N 47° 7,207'
hosszúság (lon):
E 17° 56,911'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
parókia
eredeti típus:
ref. parókia
megye:
Veszprém
helység:
helyrajzi szám:
2788
település KSH kódja:
11767
földhivatal:
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Lelkészlak.
külső leírás:
Jellege: Utcasorból visszalépő, kis dombon, a templom mellett szabadon álló, nyújtott L alaprajzú, földszintes lakóépület.

Külső: Utcai homlokzata tagozatok nélküli, három, szabálytalan kiosztású, egyenes záródású ablak töri át. A homlokzat bal szélén nagy támpillér.
Udvari homlokzata első részén csupán a bejárati ajtó az egyetlen nyílás, ezt követően a homlokzat jelentősen hátralép. A palafedéses utcai épületszárny keskeny hátsó részén nagyobb kosáríves nyílással kezdődik az udvari tornác, mely a csatlakozó, nádtetejű hátsó épületszárny egésze előtt végigfut. A tornác mellvédes, kosáríves nyílásai keretezettek.
A pincelejárat az utcai épület hátsó, rövid szakaszán nyílik.

Belső: Az utcai épületszárny a lelkészi hivatalnak ad otthont: egy kisebb, boltozott helyiségében faragott szekrény, mellette fapallós, egyenes lefedésű nagyterem.
A hátsó épületszárny előtti tornác szegmensíves dongaboltozattal fedett, innen nyílik a bejárat a boltozott konyhába, melyben falazott tűzhely áll. A konyha előtt és után egy traktusba rendezett, fagerendás helyiségek, egyikben szép cserépkályha.

Állapotjelentések

2008.12.07 16:02 3D állapot: 4 - koordináta: N 47° 7,192' E 17° 56,864' - pont: 5

Az ott lakó úr megerősítette, ez volt a református lelkészlak, most is az egyház tulajdona, de nem lelkészlak, a lelkész a templom másik oldalán lévő házban lakik. A hátsó épületszárny tornácát csak a kerítésen kívülről láttuk és fényképeztük, nagy részét eltakarta az előtte álló autó. Környezete rendben, az épület és a kőfal kívülről kisebb felújításra szorulna, belül nem láttuk.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.066 km)
Lakóház (0.273 km)
laktanya (2.628 km)
Kőkerítés (2.703 km)
Lakóépület (2.773 km)
Pálinkaház (3.259 km)