Megújulásunk támogatója:  

Református templom

azonosító:
10726
törzsszám:
5605
szélesség (lat):
N 47° 6,536'
hosszúság (lon):
E 18° 3,570'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
megye:
Veszprém
helység:
cím:
helyrajzi szám:
332
település KSH kódja:
15705
földhivatal:
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, román stílusú, 13. sz. Tornya 17. sz-i. Külseje megújítva a 19. sz.-ban.

Állapotjelentések

2012.08.17 09:40 Patikus állapot: 4 - pont: 20

A vilonyai Árpád-kori templom fala tavasszal omlott be, ekkor tárult fel az üregben egy alagút, amelyet a helybéliek elkezdtek kiásni, majd a feltárást a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szakemberei folytatták.

A templom északi falával párhuzamosan találtak egy falat, hasonlót, mint az épületé, valamint a templom szentélye mellett is ilyen falakra bukkantak. Ez azt jelenti, hogy a vilonyai templomot még nem sokkal építését követően, vagy a későbbi századok során, de valószínűleg bővítették - állapította meg május végén a feltárást vezető Pintér László.

Ebben a bővítményben került elő egy kripta, amely teljesen ki van rabolva, sőt az egyik templomfelújításkor meszesgödörként használták, erről tanúskodik, hogy a falán vastagon áll a mész - tette hozzá akkor a régész, aki szerint a kriptában található anyagok és az építés módja alapján "nagyon korainak" vélhető a lelet, feltehetően a középkorban építették.

Pintér László szeretné, ha kibonthatnák a templomon kívüli falakat is, hogy választ kapjanak arra, milyen célt szolgáltak.

A vilonyai Árpád-kori református templom a 13. században épült, írásos dokumentum az építéséről nincs. A gótikus épület szentélye egyenes záródású, melyet kőből készült dongás boltozattal fedtek be. A templom hajójának eredetileg is lapos mennyezete lehetett, tornya valószínűleg nem volt, a mostanit 1796-ban építették.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kőhíd (2.913 km)
Kőhíd (2.995 km)
Lakóház (3.023 km)
Malomegyüttes (3.025 km)
Népi lakóház (3.026 km)
Lakóház (3.055 km)
Molnárház (3.060 km)