Római katolikus Szűz Mária-templom

Zirc Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szűz Mária-templom, barokk, 18. sz. Szentélyben falképek, barokk, 18. sz. Berendezés: padok, szószék, barokk, 18. sz.

2011.08.11 17:30 klo állapot: 4 - egyéb

A templomot mostanra felújították, az egyéb bejegyzésem nem is ehhez, hanem a tőle néhány méterre északra található romterülethez kapcsolódik. A fák alatti térségben még felismerhető az egykori keletelt templom (kápolna) félköríves apszisa, a hajó oldalfalai, azonban jelentős a rom pusztulása, a felfalazás már esik szét.
A romokat (templom+lakóépület) először a negyvenes években tárták fel (dokumentálás nélkül), majd Kralovánszky Alán végzett itt a nyolcvanas évek elején egy újabb feltárást. Ezután került sor a mostani bemutatásra. Ez az egyetlen feltárt és bemutatott 11. századi királyi udvarház az országban, kicsit többet érdemelne a jelenleginél, hiszen - ha csak az adatbázis nem hiányos - még védelme sincs.