Templomrom

Szent Pál
kápolna
r.k. kápolna
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településtől É-ra, temetődombon, szabadon álló, egyhajós, K-i homlokzati tornyos kápolna, amelynek szentélyét a 13. századi rotunda alkotja. A hajó nyeregtetővel, a szentély kúptetővel fedett. Az egykori rotundán falsávos tagolás és bejárati kapu. A belsőben rekonstruált kupolával a szentély a síkmennyezettel a hajó felett. A szentélyben csúcsíves ülőfülkék. A rotunda 1260 körül épült. A török időkben elpusztult, 1755-ben Meszely János építtette újjá. Ekkor bontották el román kori szentélyét és a diadalív felé a hajó egy részét. A templomot K felé bővítették, a román kori hajót szentéllyé alakították és új tornyot építettek. Ny-i kapuját elfalazták és evvel a templom tájolását megfordították. 1811-ben még jó állapotban volt, majd romlásnak indult, 1860-tól már nem használták. 2001-ben helyreállítva.

Változatlan állapotban van.

Mária-szobor (2.355 km)