Fedett lépcső

Közlekedési emlék
gyalogos közlekedés
Barokk fedett lépcső, 1778, Nepauer Máté.
:
Fedett háromkarú lépcső, mely a városfal külső oldalához tapad. A lépcső széles, hasábos, kőtégla vegyes falazatú pilléreken áll, melyek között a lépcső dőlésszögéhez alkalmazkodó íves áthidalások vannak. A fa fokos karok között kövezett pihenők vannak. A pillérek valamivel karcsúbb hasáb formátumban nyúlnak a szintén vegyes falazatú mellvéd fölé, és a másik oldalról a városfalhoz támaszkodó, zsindelyes héjazatú félnyeregtetőt támasztják alá. A lépcsőnek alul és felül szegmentíves bejárati nyílása van. A lépcső - immár fedetlenül - a városfalak előtti sétány közbeiktatásával vezet le a várhegy lejtőjén.

A lépcső belsejére újra ráférne a takarítás: fojtogató, orrfacsaró bűz terjeng benne ami arra utal, hogy egyesek wc-nek használják.