Ferences templom

Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalához csatlakozó hagymasisakkal lezárt toronnyal és földszintes, félnyeregtetős sekrestyével, a hajó É-i oldalának Ny-i végéhez kapcsolódó karzatra vezető, négyzet alaprajzú lépcsőházzal. A hajó D-i oldalán és a szentélyen lépcsős támpillérek, kőkeretes, csúcsíves, gótikus ablakok. A hajó, a szentély és a torony vakolatlan tégla, a sekrestye, a lépcsőház és a Ny-i homlokzat vakolt. A volutás, íves oromzatú, lizénákkal tagolt Ny-i homlokzat bejárata felett szoborfülke, a homlokzati párkányok sávjain kronosztikonok. Fiókos dongaboltozattal fedett hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. A szentély É-i falában Széchényi Ignác emléktáblája, 1910; D-i falában Egervári Bereck, knini (tinnini) püspök (†1523) vörös mészkő sírköve, 1515. Falképek: 1918. Berendezés: főoltár a Széchényi és Viczay család domborműves címerével, 1730 körül, a főoltáron Szent Rókus és Sebestyén szobra, 1757 (Philipp Jakob Straub,) másolat, az eredeti művek a Magyar Nemzeti Galériában; szószék a Széchényi család címerével, 1745; Kálvária- és Szent Család-szoborcsoport, 1741; a kóruson két angyal-szobor, barokk, 1601. A templomot és az egykor mellette álló, a török időkben elpusztult ferences kolostort Egervári László horvát-szalvón-dalmát bán kezdte építtetni 1475-ben és unokaöccse, Egervári Bereck fejeztette be 1511-ben. Az 1664. évi hadjárat során erősen megrongálódott templomot Széchényi Ignác barokk stílusban építtette újjá 1749-1757 között. A templom előtt: posztamensen álló dór oszlopon Szentcsalád-szobor, 18. század.

Körbejárva a templomot csak kisebb hibát találtam, belűl nagyon szép