Várkastély

várkastély
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településtől K-re, a Vasboldogasszony felé vezető út mellett álló, négy saroktornyos, négy és háromszintes szárnyakból álló épület. A kastély É-i oldalát a saroktornyok külső vonalában kerítésfal zárja le, melyben kapu nyílik. Az épületszárnyak nyeregtetősek, a saroktornyok sátortetősek. A D-i és Ny-i szárnyak udvari homlokzatai előtt újonnan beüvegezett árkádos folyosók húzódnak. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, a földszint és a második szint részben boltozott. A mocsaras területen a 13. században épült favár helyén Egervári László horvát-szalvón-dalmát bán építtette a várat 1476-1490 között. Nádasdy Ferenc állíttatta helyre az 1540-es években. Mai formáját az 1560-as években nyerte, amikor Nádasdy Kristóf négy oldalról zárt, sarokbástyás, olasz rendszerű, reneszánsz várrá építtette. 1671-ben Széchényi György kalocsai érsek szerezte meg. 1712 körül Széchényi Zsigmond kastéllyá alakíttatta. Az É-i szárnyat lebontatva, U alaprajzúvá téve az épületet, második emelettel bővíttette a megmaradó hármat, valamint az udvari homlokzatok elé árkádos folyosót építtetett. A K-i szárnyban fia, Széchényi Ignác 1758-ban kápolnát építtetett. 1873-ban a Solymossy család birtokába került. Jelenleg szálloda.

Az épület udvarán esküvő szervezők dolgoztak. Sikerült néhány belső felvételt is készítenem. Madártávlatból nagyon szép, de én körbejártam és találtam néhány hibát.
A sátor is elcsúfitja az összképet