Schmidl-síremlék

TEMETŐ
temetkezési emlék
sírbolt
rövid leírás:
Schmidl-síremlék. Kozma u. 6., zsidó temetőben jobb 8. sírbolt, készült Schmidl Sándor és családja számára 1903-ban. Lechner Ödön és Lajta Béla közös munkája.
Jelleg:
"Az építmény a temető fala mentén, hasonló családi sírboltok sorában kétoldalról szabadon áll, hátával a temetőfalnak támaszkodik. A sírbolt paraboloid ívű dongaboltozatos épület, amelyet elöl s hátul a boltozatnál szélesebb és magasabb, szélein szabad ívekkel formált fal zár le." A sírbolt alatt kripta helyezkedik el, tégla falazattal és téglaboltozatos födémmel. A felépítményt vasberon héj tartja. A homlokzatokat kék mázas, növény ornamentikát hordozó kerámiával burkolták. Bemélyedő mezőkben mozaikdísz található. A bejárati ajtó vasból készült, üvegezett. A kapu fölötti mezőben felirat: "Schmidl Sándor családja". Jobboldalt: "Tervezte Leitersdorfer Béla" A belsőben a falburkolatok a külsőhöz hasonlóan kerámia ill. mozaikdíszesek. A padlón márvány kriptafödél, körötte márványmozaik. A hátső falon márványtábla Scmidl Sándor és felesége születési és halálozási dátumával.
:
A temetőbejárattól jobbra levő sírboltok sorában elhelyezkedő, hátával a temetőfalnak támaszkodó, boglyaíves dongaboltozatos épület fodros, kék mázas kerámia burkolattal, mozaikdísszel, lemezdomborításos ajtóval. A belső dekoráció a külsővel megegyező technikájú.
Lajta Béla terve szerint épült Schmidl Sándor családja számára

2017.11.06 11:30 piroska állapot: 4 - egyéb

További Lajta Béla által tervezett síremlékek:Kudelka Jakab, Lukács Zsigmond, a Váci úti temetőből átkerült 48-as honvédek síremléke, Schwarz ? síremlék(benőve).

Gries-sírbolt (0.078 km)
Kupa étterem (0.661 km)