Nagykanizsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos templom, a szentély két oldalához csatlakozó emeletes kápolnával és sekrestye-oratoriummal, melyeket a hajó nyeregtetejére merőleges gerincű kontyolt nyeregtető fog egy tömegbe, ezáltal T alaprajzot alkotva. A hajó D-i oldalán kőkeretes kapu. Síkfödémes toronyalj, csehsüveg boltozatos hajó és szentély, teknőboltozatos kápolna, dongaboltozatos sekrestye fölötte teknőboltozatos oratórium, a hajó bejárati oldalán karzat. Az É-i hajófalban befalazott, barokk stukkókerettel övezett 13. századi síremlék. Az álló férfialak jobb kezében templommodellt tart, bal kezét melle elé emeli. Valószínűleg a hahóti kolostorból származik, feltehetően az alapító Arnold nádor síremléke, 1234 körül. Falképek: 1914. Festett üvegablakok: 1948. Berendezés: jellemzően 18-20. század; Mária Magdolna-szobor, 18. század; szembemiséző oltár és oltárkereszt, szószék, festmények a szentélyben, 1980 körül (Takács István). Orgona: 1878 (Carl Hesse). A templom falai alatt és mellett az 1220 körül, Hahót nembeli Buzád fia, Arnold által alapított bencés monostor falmaradványai. Ennek helyén épült 1766-ban a jelenleg álló templom. A torony 1914-ben, a templom felújításakor épült. A Ny-i homlokzat közelében: feszület II. János Pál pápa látogatásának emlékére, 1991.

most is vizesedik, vagy penészedik az északi oldal, környezete rendezett