Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Temetőben, szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a hajó és a szentély felett nyeregtetővel. A csürlős, kősisakos torony homlokzatain kettős és hármas ikerablakok. A D-i oldalon szegmentíves kapu. Szalagbordás keresztboltozatos toronyalj, síkmennyezetes hajó, fiókos dongaboltozatú szentély. A Ny-i falsarkokban boltváll magasságáig a középkori boltozathoz tartozó falpillérek. A hajó É-i és D-i oldalfalait fülkék tagolják. Falképek: a hajó és a szentély homlokzati falán festett párkányfríz, a diadalíven ornamentális festés, 1731. A 13. század második negyedében épült, római alapréteg fölött, a török időkben megrongálódott. A templomot, a diadalíven lévő felirat szerint, 1731-ben újították fel. A 19. század közepén újra átalakították, a toronyalj Ny-i felén bejáratot nyitottak. 1912-ben állították helyre (építész: Lux Kálmán), ekkor ismét megnyitották az eredeti D-i kaput. Újabb helyreállítása 1964-1965-ben volt.

Az egregyi Árpád-kori templom ma Hévíz részeként az egykori Egregy település dombjának tetején a temetőben áll. A belvárostól északra kényelmes fél órai sétával megközelíthető.
Harmonikusan, szépen illeszkedik a tájba, s első látásra kitűnik nemes egyszerűségével, szép arányaival; egyik ékköve a magyar falusi kistemplomainknak.
Hosszanti elrendezésű, hármas tagolású, mint a megmaradt Árpád-kori templomaink jelentős hányada: a magas nyugati torony mögé rendeződik az alacsonyabb és szélesebb hajó, majd ehhez egy arányaiban harmonikusan még alacsonyabb és keskenyebb szentély kapcsolódik.
Igazán különlegessé és egyedivé a nyolcszögű, "csürlős sisakkal" záródó, háromemeletes tornya teszi.
Nem tudjuk, mikor épült, de stílusjegyei alapján az 1341. évi okleveles említés ellenére jóval korábban időkre gondolhatunk. Építési anyaga a környéken nagy mennyiségben fellelhető pannon mészkő.
A középkorban a templomtestbe nem nyúltak bele, de 1731-ben a barokk jegyében jelentős beavatkozást végeztek, majd többször is renoválták.
A templomot elsőként Alexandriai Szent Katalin, majd az újjáépítést követően Szent Magdolna tiszteletére szentelték fel.
Többször restaurálták: 1860-ban, 1912-ben, 1964-65-ben, 1990-ben és 1991-ben.
Az utolsó restaurálást Makay Tamás tervezőmérnöknek, Gábor Kerner műemlékfelügyelőnek, valamint Nemessányi Klára és Boromisza Péter restaurátoroknak köszönhetjük, akik a még fellehető középkori, eredeti állapot tiszteletben tartásával tették bemutathatóvá ezt a temploot.