Római katolikus temetőkápolna

Szent Miklós püspök
kápolna
r.k. kápolna
Temetőkápolna
Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Temetőben, szabadon álló, keletelt, egyhajós, félköríves szentélyzáródású templom, a hajó felett nyeregtetővel, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel. A hajó D-i oldalán és a szentélyen félköríves résablakok, a hajó D-i oldalán félköríves kapu. D-i homlok- zatán farkasfog díszítésű párkány. A hajó nyitott fedélszékes, szentélye negyedgömb boltozatú. Berendezés: oltárretabló, 18. század. A középkori Kiskallos falu templomát Orosz fia, Karacs építtette a 13. század közepén. Kiskallos a 15. században a Kanizsaiak tulajdonába kerülve beolvadt a szomszédos Kehida faluba. A templom a 17. században romossá vált, 1719-ben kijavították és temetőkápolnaként használták. Hajója alatt a Deák család kriptája van. 1975-ben és majd 2000-2001-ben helyreállítva.

Változatlan állapotban van.

Kereszt (1.130 km)