Deák-kúria (Múzeum)

Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló épületegyüttes. A Kúria u. felől, falazott kerítésfalakkal határolt út vezet a parkban álló (hrsz. 88/4) egykori Deák-kúriához (hrsz. 88/2). Az épület L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület, az É-i szárny udvar felöli végén rizalittal, a K-i szárnyon középrizalittal. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, a K-i szárnyban csehsüveg boltozattal fedett helyiségek, az É-i szárnyban egy dongaboltozatos helyiség van, a többi síkmennyezetes. Részben 19. századi nyílászárók és berendezés. Az épület helyén a 16. század elején épült udvarház nyomai kerültek elő. Az É-i szárny boltozott része 17. századi. A kúriát az 1740-es években építtette ki a Hertelendy család. 1804-től a Deák család tulajdonában volt. 1854-től gróf Széchenyi Ödön, az 1870-es évektől a Baronyi, majd a század végén a Károlyi család birtokolta. 1925-től kincstári tulajdonba került. 2003-ban helyreállítva. Az épület telkén: mezőgazdasági szakiskola épülete (hrsz. 88/3): téglalap alaprajzú, kétemeletes manzárdtetős, középfolyosós elrendezésű épület, 1925 után emelték. Mögötte L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület, 19. század közepe. Az egykori majorsági területen egy 20. század eleji malomépület áll (hrsz. 88/5). A kúria udvarán Deák Ferenc mellszobra, 1928 (Zala György).

Öröm ilyen műemléket látni.