Római kori épületek maradványai

Régészeti emlék
LAKÓÉPÜLET
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Keszthely központjától délre, a 76. számú főközlekedési út nyugati oldalán találhatók az ókorban Valcum nevet viselő Keszthely-Fenékpusztai erőd déli kapujának, valamint az erőd nyugati fala közelében felépült raktárépületének és ókeresztény bazilikájának bemutatott maradványai. Egy 2-4. században létező, igényesen felépített kőépületekkel rendelkező település helyén a 4. század második felében épült fel a balatoni átkelőhely és a rajta átvezető út védelmére egy 292 x 269 m alapterületű, 2 m vastag erődfallal, 44 kör alakú toronnyal, valamint északi és déli kaputoronnyal rendelkező ún. belső erőd, amely a határon állomásozó katonaság, szükség esetén pedig a mozgó hadsereg alakulatainak ellátására és elszállásolására kialakított támaszpontok egyike volt Pannoniában. A 19. század végén - 20. század elején elkezdett, majd a 20. század második felében folytatott nagyszabású ásatások során, az erődfalakon kívül a római kori település, illetve a belső erőd 22, nagyrészt visszatemetett belső épületét sikerült feltárni, köztük több gazdasági épületet és a villaszerűen kialakított, központi udvarból és azt körülvevő helyiségekből álló parancsnoki épületet a 76. számú főúttól keletre, ahol jelenleg szántóföldek és vasúti sínek vannak. A 430-as években, a római közigazgatás megszűnése után az erőd nem pusztult el, 455-ben rövid időre a Pannonia visszafoglalására készülő Avitus császár katonai támaszpontja lett, de a keleti gótok még ugyanebben az évben megostromolták és elpusztították. 456-tól a 460-as évek végéig Thiudimer keleti gót király székhelye, 568 után az avar gyepűterület határerődje lett, és a 9. században is lakták, egészen a magyar honfoglalásig. A Ny-i fal közelében találhatók egy ókeresztény bazilika bemutatott alapfalai, a legnagyobb valószínűséggel az 5. században épült egy korábbi, világi rendeltetésű épület helyén. A jelenleg látható, két kerek pillérsorral három hajóra tagolt háromapszisos templom a 6-7. századból származik, az épület É-i oldalát megerősítő támpillérek és a D-i oldalon épült kis sekrestye egy későbbi építési periódusban készültek el, a 7. vagy a 9. században. Az ókeresztény bazilika déli szomszédságában állt a 374 körül épült É-D-i tájolású terménytároló raktár (horreum), belsejében három oszlopsorral és külső támpillérekkel.

Én a képek alapján jónak tartom a műemlék védelmét, a fű lekaszálva!
Nehezen találtam meg, mert még egy ösvény sem vezetett a helyszínre. Próbáltam az információs táblán leírtak szerint még keresni védett objektumot, de nem volt szerencsém. A fenékpusztai kastélyok, épületek viszont nagyon rossz állapotban vannak, ha kell valakinek küldök fotókat!