Állami Nyomda

Ipari műemlék
feldolgozó ipar
nyomdaipari üzem
Kétemeletes klasszicista épület, 1835 körül, Kimnach Lajos.
:
Zárt beépítés szélén álló kétemeletes sarokház, belső udvarral, cseréppel fedett nyeregtetővel. Kapisztrán téri főhomlokzata tizenegy tengelyes. A kővel borított lábazat fölött a földszint sárgára meszelt vakolata vízszintesen sávozott díszítésű. A földszinti ablakok szalagkerete a homlokzat síkjába mélyed. A háromrészes első osztópárkányon ülnek az emeleti ablakok, melyek profilált kerettel, erősen kiülő szemöldökpárkánnyal ellátottak. Az egyrészes második osztópárkányra ültetett második emeleti ablakok kerete a földszintiekével megegyező. A zárópárkány gazdagon tagolt, fogrovatos díszű. Az emeletek krémszínűek. A középtengelyben egyszerű, kőkeretes, két, táblás faszárnyú kapu nyílik. A kapu két oldalán lévő egy-egy ablaktengelyt pilaszterek fogják közre, melyek a bejáratot hangsúlyozzák. A földszintet négy falikar díszíti. Az Országház utcai homlokzat két részből áll. A tizenkét tengelyes jobb oldali rész a főhomlokzatnak megfelelő tagolású. A tíztengelyes bal oldali rész földszintje vízszintes sávozással díszített, ablakai szalagkeretesek. A három részes első osztópárkányon profilált, vakolatból képzett keretű, három részes szemöldökű első emeleti ablakok ülnek. Az egyrészes második osztópárkányon profilált vakolatkeretes második emeleti ablakok láthatók. A homlokzatot fogrovatos főpárkány zárja le. A földszint okkersárga, az emeletek krémszínűek. A bástya felőli homlokzata három ház homlokzatából tevődik össze. A jobb oldali emeletes, háromtengelyes, a középső földszintes, hattengelyes, oromzatos, míg a bal oldali kéttengelyes, kétemeletes (emeleti ablakai elfalazottak), mely az Országház utcai bal oldali ház oldalhomlokzata.

Szép állapotban van.