Szapáry-Andrássy-kastély

Letenye Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település központjában, parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. D-i homlokzata előtt timpanonnal lezárt középrizalit, előtte oszloppárokra támaszkodó öntöttvas korlátos erkély. Az épület DK-i és DNy-i sarkához négyzetes alaprajzú, földszintes, lapostetős toldalékok csatlakoznak, tetejükön falazott, sarkain vázadíszes mellvédű terasszal. A földszint kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, helyiségei csehsüveg boltozatosak. Az emeleten részben átalakított alaprajzi rendszer, síkmennyezetes terekkel. Az emeletre háromkarú, boltozott főlépcsőház vezet. Falkép: historizáló díszítőfestés maradványai az emeleten, 19. század vége. Építtette Szapáry Péter 1760-as években. 1830 körül házasság révén az Andrássy család birtokába került. Az épületet gróf Andrássy Károly klasszicista stílusban átalakíttatta. A 19. század második felében historizáló stílusban építették át. Jelenleg művelődési ház. Az egykori kastélyparkban: Kossuth emlékoszlop, 1894; a kastélytól ÉNy-ra, az utcavonalon, téglalap alaprajzú, földszintes, kontytetős melléképület; a kastélytól ÉK-re tizenkétszög alaprajzú könyvtárépület (1986).

2010.08.11 15:38 Zerind állapot: 4 - pont: 8

Eleje viszonylag jó (bár vakolathibák vannak), hátoldala kevésbé jó állapotú. Nehéz fényképezni a sok növénytől.