Szent Kereszt felmagasztalása
Nagykanizsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Magaslaton, szabadon álló, kereszthajós, szegmentíves szentélyzáródású templom, D-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély és a kereszthajószárak felől kontyolt nyeregtetővel. A kereszthajószárak alacsonyabb gerincmagasságúak. A szentély K-i oldalához sekrestye csatlakozik. D-i homlokzatát pilaszterpáron nyugvó timpanon hangsúlyozza, tengelyében, vázákkal díszített kőpilaszterek közt, félköríves záródású kőkeretes kapu, fölötte az Inkey család címere, a timpanon fölött évszám: 1760. A kereszthajószárak D-i homlokzatán lévő szoborfülkékben Szent Flórián és Szent Vendel szobrai, 20. század eleje (Horváth Mihály nagykanizsai kőfaragó). Dongaboltozatos karzatalj, csehsüveg boltozatos hajó, kereszthajó és a szentély első szakasza, negyedgömb boltozatú szentélyfej, a kereszthajószárakban karzat. Falképek: 20. század eleje. Berendezés: jellemzően 18. század második fele - 20. század; főoltár feszülete, szószék, padok, 18. század második fele. Építtette Inkey Gáspár 1760-ban, 1835-ben emeletes kereszthajóval bővítették. A templom D-i homlokzata előtt: feszület Szűz Máriával, 19. század második fele. A templom telkén áll a plébánia újabb épülete.

Nincs változás: továbbra is jó állapotú ez az éppen 250 éves templom.

Fakereszt (4.984 km)