Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Szentháromság
azonosító:
10974
törzsszám:
6470
szélesség (lat):
N 46° 46,699'
hosszúság (lon):
E 16° 59,710'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Zala
helység:
helyrajzi szám:
88/1, 88/2
település KSH kódja:
18023
földhivatal:
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település központjában, szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a hajó és a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalához csatlakozó sekrestyével. Ny-i homlokzat tengelyében félköríves záradékú kapu, fölötte szoborfülkében újabb Szűz Mária-szobor. Csehsüveg boltozattal fedett hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: jellemzően 19-20. század; oltár, szószék, 19. század. Épült 1780 körül, a 19. században átépítették. A templom Ny-i homlokzata előtt: kőkereszt korpusszal, 1846.
külső leírás:
A település közepén, útkereszteződésben dombon, K-NY-i tengellyel szabadonálló, homlokzati tornyos, hajónál keskenyebb szentélyes, egyenes szentélyzáródású, É-i oldalán sekrestyés, cserépfedésű, kontyolt nyeregtetős épület. Magas lábazat fut körbe, a falak lizénákkal tagoltak.
A torony első szintje tükrös, élszedett, erőteljes kiülésű osztópárkány felett tükrös falfelület. A zárópárkány felett fémlemezfedésű törtvonalú sisak. A bejárathoz kilenc fok lépcső vezet. Ajtónyílása magas, félköríves záródású. Felette szoborfülkében Szűz Mária alakja. A tetőszinten körablak, a harangszinten minden irányba zsalugáteres, félkörív záródású ablakok nyílnak.
É-i homlokzata ablaktalan, sekrestyéje nyeregtetővel fedett, K-i oldalán íves előtető alatt egyenes záródású ajtó.
A szentélyzáródás egyenes, tengelyben szalagkeretes elfalazott körablak felett fekvő ökörszemablak.
D-i homlokzata 3+1 tengelyes: a másodikban elfalazott félkörív záródású ablak, a többi tengelyben szegmentív záródású, szalagkeretes ablakokat látunk.

Állapotjelentések

2012.07.01 11:19 Ego103 állapot: 4 - koordináta: N 46° 46,698' E 16° 59,708' - pont: 40

Jó állapotú, de elbírna egy felújítást. Néhol leválik a vakolat. Látszik, hogy javítgatták, de ezeken a helyeken is újra lepotyogott. Említésre érdemes a mögötte található épület, talán paplak volt egykoron...

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.