Szent Kereszt felmagasztalása
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
R.k. templom, gótikus, 14. sz. Erősen átalakítva. Belsőben gótikus szentségház.
:
A település fő útvonalán, bekerített telken szabadon álló, összetett alaprajzú épület, keletelt, sokszögzáródású szentéllyel, homlokzata előtt gúlafedéses torony, a kontyolt nyeregtető cserépfedéses. Az épületen erőteljes párkány fut körbe.

NY-i (fő)homlokzata előtt álló tornyát két támpillér erősíti, köztük félköríves záródású, üvegezett ívbélletű, előtetős kapu, felette körablak. Az oromfal egyenes záródású, a torony sima falán a harangszinten minden irányba félköríves záródású ablak nyílik. Párkány felett a tornyot fémlemezfedésű gúlasisak zárja.
É-i homlokzata ablaktalan, a szentély a hajónál keskenyebb.
A szentély a nyolcszög öt oldalával zárul, D-K-i szakaszán félköríves ablak nyílik.
D-i homlokzathoz a hajóval azonos magasságú sekrestye tömege csatlakozik, sarkain falpillérek. A sekrestye D-i és NY-i homlokzatán a hajó ablakaival megegyező; félköríves ablakok nyílnak, NY-i oldalán előtetős ajtó. A hajó D-i homlokzata két tengelyében ablak.

2015.07.01 11:46 tebali állapot: 4 - koordináta: N 46° 44,177' E 16° 43,418' - pont: 90

A templom belső állapota jó, kívül sajnos a vakolat több helyen foltos, a lábazat penészes - szokás szerint főleg az északi oldalon, illetve a torony két erős támpillére, ami között a bejárat van, feltűnően.
Belül a vizesedés érdekes helyen érhető tetten: a szép szenteltvíztartó tetejét só csipkézi...
De a falfestés jó állapotban van.
A sekrestye oldalán egy vékony repedés fut végig a lábazattól a párkányzatig.
A torony sisakja alatt a déli oldalon látható folytonossági hiba.
Elképzelhető, hogy a gótikus szentségtartó van a sekrestye előtt a kuka mellett, az időjárás viszontagságainak kitéve?!