Fehérkereszt vendégfogadó

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
fogadó
rövid leírás:
Volt Fehérkereszt vendégfogadó, emeletes, kétudvaros ház, 1770 körül, rokokó homlokzattal. Gyorskocsi utcai szárnya egyszerű háromemeletes, id. Eckermann József, 1816.
:
Zártsorú beépítésben álló, két utcára néző lakóház, két körülépített udvarral, a Batthyány tér felé egyemeletes rokokó homlokzattal.
Batthyány térre néző főhomlokzata 4+3+5 tengelyes, magasabb középrizalittal. A kéttagú főpárkány az alacsonyabb oldalsó rizalitokra homorú íveléssel fordul át. A két szint között egyszerű övpárkány húzódik. Mindkét szint nyílásai kőkeretesek. A középrizalitot rokokó levélornamentikában végződő falsávok tagolják. A falmezőkben félköríves záródású, tükrös mellvédmezőjű szalagkeretes ablakok nyílnak, melyeket a fölöttük lévő zsalugáteres ökörszem ablakokkal növényi stukkódíszítés fog össze. A középső és a jobb oldali ablakok alatt nyílik a kosáríves kapu. A szélső rizalitok középtengelyeiben kőkonzolos erkélyek vannak, a bal oldalin rokokó, a jobb oldalin barokk kovácsoltvas mellvédráccsal. Mindkét erkélyajtó két oldalán egy-egy félköríves záródású, szalagkeretes, kagylódíszes szoborfülke mélyed a falba, mellettük kettős ablakok nyílnak, közös köténydíszekkel (kivéve a bal oldali rizalit jobb oldalát, ahol csak egy ablak nyílik). Gyorskocsi utcai hátsó homlokzata háromemeletes, 4+3+3 tengelyes, dísztelen. Ablakai a két alsó szinten szalagkeretelésűek, a felső szinteken mélyítettek; a középrizalit első emeletén szegmentívesek. A középrizalit középső tengelyében nyílik a ház egyenes záradékú hátsó kapuja.
A keleti udvar déli szárnya egy emeletes, magas tetővel, mindkét szintje előtt kosáríves loggiával, mely a földszinten csehsüvegboltozatos. Az északi szárny három emeletes, első és harmadik emelete előtt kőkonzolos, kovácsoltvas rácsos függőfolyosó húzódik. A hátsó sarokban háromkarú, csehsüvegboltozatos lépcsőház helyezkedik el, két orsópilléres elrendezéssel, közöttük barokk kőkorlátokkal, barokk vakolatarchitektúrával és a pihenőknél kosáríves falfülkékkel díszítve. Az első emeletig kő, ettől felfelé fa lépcsőfokokkal. A keleti (Batthyány téri) szárny udvari oldalának északi része szintén háromemeletes. Az udvar északnyugati sarkából félköríves záródású, kőkeretes pincelejárat nyílik.
A két udvar közötti keresztszárny három emeletes, földszintjén a két udvar közötti, két széles és egy keskeny nyílású, két csehsüvegboltozat mélységű átjáró nyílik. Keleti homlokzata első emeletének közepét - kétmezős rizalitot alkotva - ión fejezetű páros pilaszterek tagolják, melyek háromrészes övpárkányt tartanak. Az első emelet ablakai szalagkeretelésűek, a második emeleten hasonlóak, szemöldökpárkánnyal, a harmadik emeleten keretelés nélküliek, könyöklőjük magasságában keskeny övpárkánnyal. Az első emelet előtt kőkonzolos, kovácsoltvas rácsos függőfolyosó húzódik. Nyugati homlokzata tagolatlan, első emelete előtt kőkonzolos, kovácsoltvas rácsos függőfolyosó húzódik. Az első és második emelet ablakai szalagkeretelésűek, az elsőn szemöldökpárkánnyal, a második emeletiek könyöklőjének magasságában keskeny övpárkánnyal, a harmadik emeletiek kereteletlenek.
A nyugati udvar körüli szárnyak háromemeletesek, északi, nyugati és déli szárnyainak első és harmadik emelete előtt kőkonzolos, kovácsoltvas rácsos függőfolyosók húzódnak. Mindhárom szárnyban lépcsőház is található. A Gyorskocsi utca felőli kapualj átalakított, jellegtelen, síkmennyezetes.
A kovácsoltvas korlátokhoz mindenütt levélrózsás bekötővasak tartoznak. A nyereg- és félnyeregtetők cserépfedésűek.

Jó állapotú épület.