Festetics-kastély (Általános iskola)

oktatási és gyermekintézmény
általános iskola
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Saroktelken, egykori parkjának megmaradt területén, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Ny-i homlokzata előtt timpanonnal lezárt középrizalit, amely a földszinten hat dór oszloppal alátámasztott kocsiáthajtós, az emeleten ion pilaszterekkel díszített. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű földszintje boltozott, a síkfödémes emelet elrendezése nagyrészt átalakítva, lépcsőház, 1820 körüli. A Festetics család építette az 1820-as években.
külső leírás:
Útkereszteződésben, saroktelken, É-D-i tengellyel szabadon álló, kétszintes, köztéprizalitos, cserépfedéses, kontyolt nyeregtetős épület.
NY-i (fő)homlokzata 4+5+4 tengelyes, két szintjét osztópárkány választja ely egymástól. Középrizalitja földszintjén hat dór oszlop síkmennyezetes emeleti részt tart, melynek homlokzatán hat ion oszlop látható befalazva. Az emeleti rész eredetileg valószínűleg nyitott volt. A tömeget timpanon zárja. Az ablakok szalagkeretes állótéglány alakóak, a portikuszon szélesebbek.
É-i homlokzata emeleti szintjén két elfalazott ablakot látunk, földszint ablaktalan. A főhomlokzat övpárkánya erre a falra befordul, de mintegy fél méter után abbamarad.
NY-i homlokzat 12 tengelye szabálytalan ablakkiosztást mutat. Első két tengelyében az ablakok elfalazva állnak, a többi tengelyben szalagkeretes, állótéglány ablakok nyílnak. Osztópárkány nincs. A beépített tetőtér 8 tetőablakkal nyitja meg a tetősíkot.
D-i homlokzaton három tengelyben szalagkeretes, állótéglány ablakok. Az osztópárkány a falra befordul, de abbamarad.

Tökéletesen jó állapotban, nagyon szépen gondozott környezetben van az épület.