Szent Márton püspök
Letenye Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település központjában, dombon, falazott kerítéssel körbevett templomkertben, szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély É-i oldalához csatlakozó négyzetes alaprajzú sekrestyével, a hajó É-i és D-i oldalához kapcsolódó íves alaprajzú kápolnákkal. A hajó nyeregtetővel, a szentély és az oldalkápolnák kontyolt nyeregtetővel fedettek. A szentély DK-i falán mérműves vakablak. K-i falán feszület, fölötte ovális fülkében kis alakú Mária-szobor. A hajó falsarkait festett kváderezés hangsúlyozza. A toronyalj oldalfalain egy-egy ülőfülke. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, negyedgömb boltozatú szentélyfej, fiókos dongaboltozatú sekrestye, a hajó bejárati oldalán karzat. A hajóban Szent József szobra alatt Bedekovich Rudolf sírköve, 1821. Berendezés: jellemzően 19-20. század; szószék, Szomorú Krisztus-szobor, Immaculata-kép, 18. század második fele; főoltár, mellékoltárok, 19-20. század, főoltárkép, 1949 (Károly Gyula). Korábbi, 1347 előtt épült templom felhasználásával épült 1777-ben. Tornyát 1947-ben állították helyre. A templomot 1977-ben restaurálták, középkori részletei ekkor kerültek bemutatásra. A templomkertben: a falazott kaputól a templomig vezető út mentén, műkő feszület és második világháborús emlékmű, 1990 után.

2009.11.14 11:51 crowley állapot: 4 - koordináta: N 46° 25,260' E 16° 48,300' - pont: 10

Alapvetően rendben van. Az északi oldalon a szokásos időjárás okozta szennyeződés a vakolaton. A torony alsó részén a vakolat pereg.