Római katolikus, volt premontei prépostsági templom

r.k. szerzetesrendi templom
Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, dombon, szabadon álló, keletelt, háromhajós, egyenes szentélyzáródású, Ny-i toronypáros templom, a hajó felett nyeregtetővel, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a hajó É-i oldalához csatlakozó Szent Anna-kápolnával, D felől a barokk rendház épületével (trsz. 6520). A templom É-i oldalán a majorság épületegyüttese (trsz. 9490). Bazilikális elrendezésű, két, nyolcszögű pillérpárral három hajóra osztott, K-en szentélynégyzettel bővített, bordás keresztboltozattal fedett templomtér, Ny-i karzattal. Falképek: D-i mellékhajóban Szent László-legenda, 1317-1318, díszítőfestések, 17. század; szentély, Szent Anna kápolna, 1761-1764 (Dorffmaister István), restaurálva, 1900 (Kunz Adolf, Krausz Gyula). Berendezés: pasztofórium egykorú kovácsoltvas ajtóval, gótikus, 1478; oltárok, szószék, keresztelő medence, Madonnaszobor, ravatali kép, 18. század; gyóntatószékek, mellékoltárok, keresztúti képek, 20. század. Orgona: 19. század eleje (Ignaz Kober?), átépítve: 19. század vége (Peppert Nándor). A prépostságot Csorna filiájaként, Türje nembeli Dénes bán alapította 1234 előtt. Tornyai a legfelső szintig, falai és boltozatai, az É-i mellékhajó és a főhajó K-i, első szakasza kivételével 13. századiak. A török idők alatt a sümegi kapitány alá tartozó végvár volt. 1703-ban az alsó-ausztriai Pernegg, majd rövid ideig a csehországi Hradiste premontrei prépostság tulajdonába került. A 18. század közepétől újra a csornai anyaegyházhoz tartozik. A 18. században a félköríves szentélyek záradékait átépítették és É felől egy mellékkápolnával bővült. 1900-ban felújították, 1920-1921-ben Ny-i homlokzatát és a tornyokat reromanizálták (építész: Lux Kálmán).

Változatlan állapotban van.

Szabadság tér (0.022 km)
Kunc Adolf u. (0.116 km)
Mária-oszlop (0.141 km)
Kossuth u. 1-85. (0.191 km)
Petőfi tér (0.332 km)

Kapcsolódó cikkek a Magazinban

Lezárult a kolostor feltárása Türje Árpád-kori temploma mellett: bár a szerzeteseknek helyet adó első épületszárnyat már a 13. században felépíthették, a teljes kolostor csak Luxemburgi Zsigmond korában, a 15. század elején készült el.
A nyolcszáz éve élt Dénes bán falazott sírjában ugyan nem voltak csontok, de az egykor az oltár előtt kialakított sírhely, ha más halottal is, de átvészelte az elmúlt évszázadokat.
Zala megye legértékesebb szakrális építménye az Árpád-kori templom, amelynek műemléki helyreállítása évtizedek óta váratott magára. A hozzá egykor tartozó kolostorból jelenleg semmi nem látható, azonban az ásatás és a teljes fejlesztés befejezése után ezt is megismerhetik a látogatók.

Kapcsolódó Légből kapott képek

A rend alapításának 900. évfordulójára helyreállítják a templomot, illetve turisztikai fejlesztések is lesznek. A képek készítésekor nem látogatható, a belsőben csak most következnek majd a kutatás után a munkálatok.