Római katolikus, volt premontei prépostsági templom

r.k. szerzetesrendi templom
Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, dombon, szabadon álló, keletelt, háromhajós, egyenes szentélyzáródású, Ny-i toronypáros templom, a hajó felett nyeregtetővel, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a hajó É-i oldalához csatlakozó Szent Anna-kápolnával, D felől a barokk rendház épületével (trsz. 6520). A templom É-i oldalán a majorság épületegyüttese (trsz. 9490). Bazilikális elrendezésű, két, nyolcszögű pillérpárral három hajóra osztott, K-en szentélynégyzettel bővített, bordás keresztboltozattal fedett templomtér, Ny-i karzattal. Falképek: D-i mellékhajóban Szent László-legenda, 1317-1318, díszítőfestések, 17. század; szentély, Szent Anna kápolna, 1761-1764 (Dorffmaister István), restaurálva, 1900 (Kunz Adolf, Krausz Gyula). Berendezés: pasztofórium egykorú kovácsoltvas ajtóval, gótikus, 1478; oltárok, szószék, keresztelő medence, Madonnaszobor, ravatali kép, 18. század; gyóntatószékek, mellékoltárok, keresztúti képek, 20. század. Orgona: 19. század eleje (Ignaz Kober?), átépítve: 19. század vége (Peppert Nándor). A prépostságot Csorna filiájaként, Türje nembeli Dénes bán alapította 1234 előtt. Tornyai a legfelső szintig, falai és boltozatai, az É-i mellékhajó és a főhajó K-i, első szakasza kivételével 13. századiak. A török idők alatt a sümegi kapitány alá tartozó végvár volt. 1703-ban az alsó-ausztriai Pernegg, majd rövid ideig a csehországi Hradiste premontrei prépostság tulajdonába került. A 18. század közepétől újra a csornai anyaegyházhoz tartozik. A 18. században a félköríves szentélyek záradékait átépítették és É felől egy mellékkápolnával bővült. 1900-ban felújították, 1920-1921-ben Ny-i homlokzatát és a tornyokat reromanizálták (építész: Lux Kálmán).

Változatlan állapotban van.