Premontrei rendház (Szociális otthon)

kolostor
egészségügyi és szociális épület
szociális otthon
Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A prépostsági templomhoz (trsz. 6519) D-felől csatlakozik a belső udvart körbezáró kolostor három, egyemeletes szárnya. K felől kerítéssel zárt park tartozik hozzá. D-i főhomlokzatát középen álrizalit és kéttengely mélységben kilépő oldalrizalitok tagolják, U alaprajzot alkotva. Itt nyílt, később elfalazott bejárata. K felől téglalap alaprajzú, emeletes toldaléképület kapcsolódik hozzá. Jelenlegi bejárata a Ny-i oldal épületrészében nyílik. A templom által bezárt udvari homlokzatait mindkét szinten kosáríves árkádok tagolják. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, földszinti helyiségei boltozottak, az emeletiek nagyrészt síkmennyezetesek, a folyosók csehsüveg boltozatosak. Falképek: lépcsőház, 1771 (Schweichart Ferenc), további képei feltáratlanok a két préposti hálószobában és a téli ebédlőben; várnagyi terem mennyezetfreskója, 1763 (Dorffmaister István); K-i toldalékszárnyban díszítőfestés, 19. század. A premontrei prépostsági templom rendházának, az ún. préposti rezidenciának építését 1724-ben Pintár Adalbert türjei prépost kezdte a D-i szárny kialakításával. A több fázisú barokk kori építkezést 1779-ben Tichy Izidor prépost fejezte be. A 19. század végén épült a D-i homlokzathoz a K-i, egyemeletes toldalék. A rendház Ny-i kerítésfala mellett: Szent Flórián-szobor (trsz. 6522).

2011.07.25 14:32 Halász család állapot: 4 - koordináta: N 46° 59,104' E 17° 6,287' - pont: 5

Több helyen máladozó vakolat